Herbaty Darjeeling uznawane za najlepsze z indyjskich gatunków herbat na świecie

Region Darjeeling jest jednym z najbardziej znanych regionów uprawy herbaty znajdujący się na południowym zboczu Himalajów. Na wysokości do 2500 m n. p.m. ponad 80 plantacji produkuje najbardziej wykwintne odmiany herbat.

Pierwszy zbiór

Na początku wiosny, po zakończeniu przerwy wegetacyjnej (marzec – kwiecień) zrywa się pierwsze bardzo delikatne  liście  i pąki. Z pierwszego zbioru herbaty charakteryzują się żywym, świeżym aromatem i jasnym kolorem. Czasami mogą zawierać nutę gałki muszkatołowej.

Drugi sezon zbiorów
zaczyna się od maja do początku czerwca. Liście i napar herbaty stają się ciemniejsze oraz zmieniają się smaki-są bardziej intensywne i bardziej aromatyczne.
Od czerwca do lipca rozpoczyna się letni zbiór. Krzewy herbaciane poprzez dłuższą ekspozycję a także silniejsze światło słoneczne, wyróżniają się silnym aromatem. Herbaty „drugiego rzutu” mają ciemnobrązowe lub czarne liście ze złotymi końcami. Napar jest lekko bursztynowy o wyrazistym smaku i bardzo aromatyczny, z lekką nutą gałki muszkatołowej.

Ostatni zbiór
datuje się od października do zaniku wegetacji, do listopada. Herbaty cechuje łagodniejszym smakiem i jaśniejszy kolor.

Herbata Darjeeling właściwości

Czarne herbaty z krzaka camellia , tak jak i pozostałe herbaty z tego krzaka, posiadają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim są źródłem polifenoli, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników odpowiedzialne za proces starzenia się i wiele chorób.

Przypominam, że herbaty czarne ulegają pełnej oksydacji, dlatego też cechują się ciemniejszym kolorem, bardziej wyrazistym smakiem i aromatem.

Herbaty Darjeeling maja odmienny od herbat z innych regionów smak, mocny, lekko cierpki z domieszką aromatu gałki muszkatołowej. Niektórzy do tych herbat dodają odrobinę miodu, mleka lub śmietanki. Z moich obserwacji wynika, że herbaty te piją koneserzy, którzy nie przepadają za herbatami np. zielonymi lub białymi.

Moją ulubioną herbatą jest Margaret’s Hope. Plantacja tej herbaty znajduje się w wyższych partiach Himalajów. Charakteryzuje się doskonała jakością. Bukiet herbaty jest aromatyczny, pikantny i lekko słodki.

W jakiej temperaturze parzymy herbatę Darjeeling?

Herbaty czarne parzymy w temperaturze 100 st. Celsjusza lub w tzw. białym wrzeniu. Jestem zwolenniczką parzenia herbat liściastych tzn. kupowanych na wagę. Na litr naparu wsypujemy 4-5 łyżeczek suszu i zalewamy wodą o temperaturze 100 st. C. Napar powinien zaparzać się przez około 2- do 4 minut.

Można również zaparzać herbaty w tzw. białym wrzeniu. Susz herbaty możemy wsypać bezpośrednio do imbryka, albo do zaparzaczki. Ważne żeby zaparzaczka nie ściskała herbaty a pozwoliła się jej rozwinąć, wtedy nie straci swojego aromatu.

Często klienci zadają pytania, którą herbatę wybrać? Zieloną, białą, czy czarną?

Przy wyborze herbat kieruj się przede wszystkim smakiem. Każda herbata z krzaka camellia sinensis posiada właściwości prozdrowotne. Są osoby, które preferują tylko czarne herbaty i są osoby, które preferują tylko zielone lub białe. Proponuję próbować. Zwolennicy czarnych, od czasu do czasu, powinni skosztować herbatę innych kolorów. I odwrotnie. W różnorodności jest urok.

Zakochaj się w herbacie od pierwszego parzenia

#zakochajsiewherbacieodpierwszegoparzenia


0