Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty liściastej
Od dawna zalecana jest przez lekarzy jako środek wspomagający leczenie. Zielona herbata ma bardzo duże właściwości lecznicze. Przede wszystkim posiada ogromną ilość antyoksydantów, które zapobiegają stresowi oksydacyjnemu (nadmiarowi wolnych rodników).
Najważniejszym antyoksydantem jest pochodna katechiny EGCG ( galusan epigallokatechiny).
Ten przeciwutleniacz ma bardzo silne działanie prozdrowotne. Inaczej mówiąc “wymiata”: nadmiar wolnych rodniki z naszego organizmu, które są przyczyną nie tylko starzenia się, ale wielu chorób.
Ponadto EGCG hamuje wzrost wzrost komórek rakowych.
W zdrowym organizmie musi być równowaga między poziomem antyoksydantów a wolnymi rodnikami.
Jakie są więc właściwości zielonej herbaty? Można powiedzieć, że zielona herbata odtruwa nasz organizm, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), wspomaga odchudzanie poprzez przyspieszenie metabolizmu, odkwasza organizm etc.
Jest zaliczana do roślin leczniczych. W wielu suplementach jednym ze składników jest zielona herbata.
Czy każda herbata zielona ma te same właściwości?
Otóż nie. Najważniejsza zasada: herbata musi być dobra gatunkowo i parzona w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim czasie. Znacznie lepsze właściwości będzie posiadać herbata zielona liściasta niż ta z torebek.
Czy kofeina jest w herbacie?
Kofeina w herbacie nazywa się teiną, ale jest to ten sam związek chemiczny. Kofeina w zielonej herbacie wiąże się z aminokwasem L-teaniną, która łagodzi działanie kofeiny. Ponadto aminokwas ten ma działanie uspokajające, relaksujące, łagodzące stres i stabilizujące nastrój i nie powoduje senności.
Zielona herbata ma różną zawartość kofeiny, największą ma Matcha czy Gyokuro. Są to herbaty zaciemniane przed zbiorem i zawierają duże ilości kofeiny. Herbaty o małej zawartości kofeiny to Sencha z drugiego zbioru albo zmieszana z prażonym ryżem Genmaicha, Bancha z późnych zbiorów dojrzałych listków, Kukicha z łodyżek krzewu zmieszanych z małą ilością listków.
W jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę i jak długo?
Właściwości zielonej herbaty będą zachowane jeżeli zaparzymy ją we właściwej temperaturze i czasie,
ważna jest też ilość suszu.
W opisie herbat znajdziesz te wszystkie powyższe informacje.
Zieloną herbatę parzymy w temperaturze między 60 a 80 st. Celsjusza przez około 2- 3 minuty.
Pamiętajmy, że im wyższa temperatura i dłuższy czas parzenia, tym napar wydziela więcej taniny – garbniki (cierpki smak herbaty). Przy krótszym czasie parzenia do 30 sekund, otrzymujemy napar z większą dawką kofeiny.
Chińczycy parzą herbatę przez 30 do 45 sekund, ten sam susz zaparzają kilka razy.
Uwaga: susz, który ponownie zaparzymy nie może pozostać w wodzie.
Kiedyś uważano, że herbatę można zalewać tylko raz przegotowana wodą, obecnie badania wykazały, że nie ma to znaczenia.
W wyższej temperaturze uwalnia się więcej polifenoli, które maja właściwości bakteriobójcze.
Dlatego też, jeżeli „łapie” Cię przeziębienie wypij kubek np. Sechny zaparzonej w temperaturze 100 st. Celsjusza przez 2 minuty.
Herbatę zieloną można przygotować na zimno oraz na lodzie – przeczytaj cold brew.
Pijąc zieloną herbatę nie zapominaj o piciu wody, ponieważ to woda wypłukuje toksyny, które uwolniły się podczas jej picia. Do tej pory uważano, że herbatę powinno się pić między posiłkami, ponieważ przez około 30 minut po jej wypiciu nasz organizm wchłania mniej żelaza, kwasu foliowego i magnezu.
Niedawno przeczytałam w książce “Jelita wiedzą lepiej” – autor Michael Mosley, że zarówno herbatę jak i kawę oraz wodę można pić do posiłków. Tak jak widzicie opinie raz po raz się zmieniają.
Cały czas prowadzone są badania nad właściwościami zielonej herbaty.
Podsumowując: właściwości zielonej herbaty są ogromne
Przede wszystkim zapobiega wielu chorobom dzięki bardzo silnym antyutleniaczom.
Jak udowodniono EGCG hamuje rozwój komórek rakowych.
Są osoby, które nie lubią smaku zielonej herbaty ale wtedy można nabyć herbatę z różnymi ingrediencjami np. migdałami, trawą cytrynową, imbirem, jabłkiem etc. Poza tym herbata zielona ma różne smaki i aromaty. Najlepiej próbować.
Właściwości zielonej herbaty to również rytuał jej zaparzania. Przeczytaj rytuały parzenia herbaty
Herbatę można dosłodzić miodem, ale wtedy musimy zdecydować, czy miód traktujemy jak słodzik, czy chcemy skorzystać z jego zdrowotnych właściwości. W temperaturze powyżej 40 st. C miód traci swoje prozdrowotne atrybuty.
Zakochaj się w herbacie od pierwszego parzenia
-
Herbata zielona z żurawiną, pączkami róż, truskawkami 100g25.00zł
-
Herbata zielona z Wietnamu z uprawy organicznej 100G27.00zł
-
Herbata zielona Choui Fong z Tajlandii 100G29.00zł
-
Herbata zielona Sencha z Japonii 100G32.00zł
-
Zielona japońska herbata prażona Houjicha 100G35.00zł
-
Zielona herbata Bancha z uprawy ekologicznej 100G32.00zł
-
Herbata zielona MELFORT Special z Cejlonu (Sri Lanka) 100G19.00zł
-
Sencha Wiosenna Herbata 100G19.00zł
-
Zielona herbata z dodatkiem jaśminu 100G22.00zł
0 komentarzy