Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty

Od dawna zalecana jest przez lekarzy jako środek wspomagający leczenie. Zielona herbata ma ogromną ilość antyoksydantów. Przyczyniają się do tego pochodna katechiny EGCG ( galusan epigallokatechiny). EGCG ma  bardzo sine działanie antyoksydacyjne. Inaczej mówiąc “wymiata”: wolne rodniki z naszego organizmu, które są przyczyną nie tylko starzenia się, ale wielu chorób. I tak np. zielona herbata odtruwa nasz organizm, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), wspomaga odchudzanie poprzez przyspieszenie metabolizmu, odkwasza organizm. Jest zaliczana do roślin leczniczych.

Czy każda herbata zielona ma te same właściwości?

Otóż nie. Najważniejsza zasada: herbata musi być dobra gatunkowo i parzona w odpowiedniej temperaturze i czasie.

Czy kofeina jest w herbacie?

Kofeina w herbacie nazywa się teiną, ale jest to ten sam związek chemiczny. Kofeina w zielonej herbacie wiąże się z aminokwasem L-teaniną, która łagodzi działanie kofeiny. Ponad to aminokwas ten ma działanie uspokajające, relaksujące, łagodzące stres i stabilizujące nastrój i nie powoduje senności.
Zielona herbata ma różną zawartość kofeiny, największą ma Matcha czy Gyokuro. Są to herbaty zaciemniane przed zbiorem i zawierają duże ilości kofeiny. Herbaty o małej zawartości kofeiny to Sencha z drugiego zbioru albo zmieszana z prażonym ryżem Genmaicha, Bancha z późnych zbiorów dojrzałych listków, Kukicha z łodyżek krzewu zmieszanych z małą ilością listków.

W jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę i jak długo?

Zieloną herbatę parzymy w temperaturze między 50 a 80 st. Celsjusza przez około 2 minuty.
Pamiętajmy, że im wyższa temperatura i dłuższy czas parzenia, tym napar wydziela więcej taniny (cierpki smak herbaty) i teiny. Przy krótszym czasie parzenia do 30 sekund, otrzymujemy napar z dużą dawką kofeiny i niewielką ilością dobroczynnych składników, ponieważ wydzielają się z herbaty znacznie wolniej niż kofeina. W wyższej temperaturze uwalnia się więcej polifenoly, które maja właściwości bakteriobójcze. Dlatego też, jeżeli „łapie” Cię przeziębienie wypij kubek np. Sechny wyjątkowo zaparzonej w temperaturze 100 st. Celsjusza przez 2 minuty. Nie pij więcej niż 2 kubki dziennie.

Pijąc zieloną herbatę nie zapominaj o piciu wody, ponieważ to woda wypłukuje toksyny, które uwolniły się podczas picia zielonej herbaty. I jeszcze jedna uwaga -zielona herbatę powinno się pić między posiłkami, ponieważ przez około 30 minut po jej wypiciu nasz organizm wchłania mniej żelaza, kwasu foliowego i magnezu.
Nasze herbaty są najwyższej jakości, zapraszamy do zakupu.

0
X