W licznych badaniach dowiedziono, że zielona, jak i czerwona herbata wspomagają proces odchudzania.
Herbaty dobre na trawienie:
Zielona herbata
Zielona herbata uprawiana jest w 5 krajach na świecie – Indiach, Chinach, Sri Lance, Kenii oraz Indonezji. Prozdrowotne działanie zielonej herbaty wynika z zawartych w niej związków polifenolowych. Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie zielonej herbaty zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych oraz sprzyja odchudzaniu. Herbata jest najbardziej skuteczna, jeśli pijesz ją po posiłku. Przy stosowaniu diety proteinowej (wysokobiałkowej), napar z zielonej herbaty zapobiegnie zaparciom i niestrawności (dolegliwości te bardzo często towarzyszą tej diecie).
Oprócz tego, że zielona herbata wspomaga odchudzanie, to zapobiega również otyłości. Jej picie sprzyja stabilizacji masy ciała oraz zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Zawarte w naparze zielonej herbaty katechiny redukują i hamują wzrost komórek tkanki tłuszczowej i ich namnażanie. Polifenole z zielonej herbaty zmniejszają przyswajanie zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów w jelitach. Ponadto napar z zielonej herbaty ogranicza wchłanianie nadmiaru cholesterolu, co jest bardzo ważne dla zdrowia, mianowicie zapobiega miażdżycy.
Czerwona herbata – herbata dobra na trawienie
Czerwona herbata Pu-Erh powstaje w wyniku specjalnego procesu fermentacji, co nadaje jej charakterystyczny aromat i smak. Herbaty Pu-Erh wspomagają trawienie. Jeżeli zjadłeś posiłek ciężkostrawny, obfity w tłuszcze oraz zawierający produkty wzdymające niezbędna jest filiżanka czerwonej herbaty. Wspomaga ona walkę z otyłością. Regularne spożywanie herbaty Pu-Erh w trakcie odchudzania zapobiega efektowi jo-jo, czyli powrotowi do pierwotnej wagi. W wyniku picia czerwonej herbaty zwiększa się proces metaboliczny, tzn. łatwiej trawimy pokarmy.
Ponadto działanie moczopędne czerwonej herbaty zapobiega obrzękom oraz sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Ale uwaga – zbyt duża ilość filiżanek czerwonej herbaty może spowodować odwodnienie, co, jak wiemy, nie jest korzystne dla zdrowia i urody. Czerwona herbata ma też silne właściwości antyoksydacyjne. Poprawia więc odporność organizmu, wspomaga oczyszczanie go z toksyn, a także zapobiega rozwojowi nowotworów. Podsumowując: regularne spożywanie najwyższej jakości czerwonej i zielonej herbaty w ilości dwóch filiżanek dziennie wspomaga proces odchudzania, a przy okazji poprawia nasze zdrowie.
0 komentarzy