Miód to jeden z nielicznych słodyczy, który ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych i który zaleca się spożywać codziennie. Mówi się, że miód jest eliksirem życia

Właściwości zdrowotne miodu

1. Poprawia pracę układu krążenia.
2. Posiada działanie bakteriobójcze
3. Wzmacnia układ odpornościowy
4. Poprawia układ trawienny.
5.Ma duże zastosowanie w kosmetyce i w wyrobach kulinarnych.
Jest kilka rodzajów miodu, których nazwa pochodzi od zapylanych przez pszczoły roślin.

Właściwości miodu lipowego

Jak sama nazwa wskazuje miód lipowy j pozyskuje się  z kwiatów lipy  w okresie miedzy czerwcem a lipcem.
Posiada on dużo przeciwutleniaczy, a zatem dużo właściwości prozdrowotnych takich jak: działanie antybakteryjne, napotne, przeciwkaszlowe. Jest bardzo dobrym lekarstwem przy przeziębieniach, grypie, zapaleniu płuc, czy oskrzeli, lekko obniża ciśnienie. Działa łagodnie uspokajająco, sprzyja dobremu snu.  Ma również działanie moczopędne a więc zmniejsza obrzęki.  Dzięki właściwościom bakteriobójczym ma zastosowanie w leczenie układu pokarmowego, schorzeniach reumatycznych. Miód lipowy w postaci płynnej ma kolor żółty. Skrystalizowany nabiera koloru żółto- pomarańczowego lub kremowego.

Właściwości miodu gryczanego

Miód gryczany pozyskuje się z kwiatów gryki, zbierany jest pod koniec lipca.
W miodzie z kwiatów gryki występuje rutyna, która działa uszczelniająco na włoskowate naczynia krwionośne, a wiec mniej siniaków i krwiaków. Zawiera również cholinę, która odpowiedzialna jest za pracę wątroby. Zaleca się również spożywanie miodu gryczanego osobom chorym na cukrzycę insulooporną, przy chorobach wzroku, przy chorobach nowotworowych oraz kłopotach z pamięcią.
W postaci płynnej ma kolor brązowy, skrystalizowany jest jaśniejszy . Charakteryzuje się ostrym smakiem i intensywnym zapachem.

Właściwości miodu spadziowego

To król wśród miodów. W odróżnieniu od miodów nektarowych, powstaje on nie z nektaru kwiatów, lecz ze spadzi.
Dla niewtajemniczonych – spadź to sok roślinny pobrany przez owady żerujące na liściach, gałęziach i igłach drzew. Owady przetwarzają sok a następnie wydalają w postaci płynu o słodkim posmaku (nie trawią cukrów). Krople osiadają na liściach lub igłach. Pszczoły zbierają je, transportują do ula, gdzie ulega dalszej  fermentacji, zmieniając się w miód spadziowy. Najważniejszą cechą tego miodu jest dziewięć razy większa zawartość biopierwiastków  niż w miodzie nektarowym.
Miód spadziowy  reguluje ciśnienie krwi, poprawia pracę serca, poprawia pracę nerek, wzmacnia odporność. Ma kolor ciemny od brazu po czerń.

Jak spożywać miód

Najnowsze doniesienia mówią, że należy miód spożywać bezpośrednio z łyżeczki.
Miód zachowuje swoje właściwości w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Powyżej 40 stopni staje się słodzikiem.

Kilka przepisów na lecznicze napoje z miodem

Do szklanki z gorącą wodą wsyp dwa, trzy goździki, po ostygnięciu wody do temperatury pokojowej, dodaj łyżkę miodu i wypij. Wzmocnisz swoją odporność.
Można ten przepis zmodyfikować dodając imbir i cytrynę.
Można tez przygotować napój wieczorem. Do szklanki cieplej wody dodaj łyżkę miodu, pół cytryny i odstaw na noc. Rano na czczo wypij napój około 30 minut przed śniadaniem.
Na  przeziębienie najlepszy – bo skuteczny – jest przepis mojej babci.
Do kubka ciepłego mleka należy dodać rozgniecione dwa ząbki czosnku, łyżeczkę masła i łyżkę miodu. Niestety nie jest to bardzo smaczny napój, natomiast bardzo skuteczny. Do dzisiejszego dnia go stosuję.
Stosując jeden z tych przepisów wzmocnisz odporność i poprawisz prace układy naczyniowo-sercowego.

Miód do herbaty

Herbata może być słodzona lub nie. Jeżeli traktujesz miód jak słodzik, możesz zawsze osłodzić nim napar (mniej kaloryczny niż cukier). Natomiast, gdy chcesz zachować wszystkie właściwości zdrowotne miodu, musisz poczekać aż herbata przestygnie do 40 stopni Celsjusza. Świetnia z miodem sprawdza się herbata owocowa oraz mieszanka owocowa z czarną.

Miód w przepisach kulinarnych

Miodem możesz słodzić wszystkie napoje zamiast cukru, jest mniej kaloryczny, ale traci swoje właściwości prozdrowotne w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza.
Miód można dodawać do ciast np. miód gryczany do piernika. Wszystkie rodzaje

Miód również  dodawany jest do szamponów i odżywek do włosów. Wzmacnia włosy. Jest także składnikiem mikstur do masażu.

Pszczoły i świat bez nich

Pszczoły odpowiadają za zapylenie roślin, które stanowią 1/3 naszej diety.
Niestety ich ilość stale maleje. Najgorszym ich zagrożeniem są:
• warroza, wirusowy paraliż,
• pestycydy i inne środki ochrony roślin,
• zanieczyszczenie powietrza tlenkiem azotu,
• rośliny genetycznie modyfikowane,
• uprawy monokulturowe,
• CCD –gwałtowna zapaść kolonii- pszczoły wylatują z ula i nie wracają. Przyczyny tego zjawiska pozostają zagadką. Naukowcy przychylają się do tezy, że powodem tego stanu rzeczy mogą być wcześniej wymienione działania człowieka.

Jedząc miód pomyśl o ciężkiej pracy pszczół i ich przyszłości, Starajmy się wywierać wpływ na rządzących aby ich działania słuzyły również ochronie pszczół.
Chroniąc pszczoły chronimy siebie.
0
X

Zapisz się na newsletter i ZGARNIAJ RABATY!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).