Zaznacz stronę

Zielona herbata – roślina lecznicza znana od prawie 5000 lat. Chińczycy i Japończycy poznali i szybko docenili jej właściwości. Ma ona dobroczynne działanie w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Współczesne badania potwierdziły jej wielką wartość.

Herbata zielona, antyoksydanty, odkwaszanie organizmu

–  jest jednym z najmocniejszych antyoksydantów. Szczególnie Matcha (Ale ze względu na bardzo dużą ilość katechin Matchę można pić najwyżej 2-4 razy w tygodniu).

– ma właściwości odtruwające

– obniża poziom cholesterolu

– pobudza metabolizm i spalanie tłuszczu

– powoduje wzrost insulinooporności

– pomaga w zapobieganiu różnym rodzajom raka i chorobom naczyniowo-sercowym

– obniża ciśnienie

– przeciwdziała próchnicy zębów

– odkwasza organizm

Żeby jej działanie było skuteczne, trzeba przestrzegać pewnych zasad.

Po pierwsze – musi być dobrej jakości. Po drugie – odpowiednio parzona. Tzn. w  50-60°C przez ok. 2 minuty. Wyższa temperatura i dłuższe parzenie powoduje, że do naparu wydziela się więcej katechin (dających cierpki smak) i kofeiny, co nie zawsze jest wskazane.

Ważne jest też aby pić zieloną herbatę między posiłkami, bo przez ok. 30 minut po jej wypiciu nasz organizm wchłaniania mniej żelaza, kwasu foliowego i magnezu.

Zielona herbata – Czy mogą ją pić kobiety w ciąży i karmiące?

Ze względu na zawartość kofeiny, zielona herbata nie jest polecana kobietom ciężarnym i karmiącym

Ale z drugiej strony spotkałam się z opinią lekarzy, że nawet kobieta w ciąży może wypić dziennie do 300 mg kofeiny. Jedna filiżanka kawy z ekspresu zawiera jej ok. 179 mg, a filiżanka zielonej herbaty tylko 30 mg. Na pewno trzeba to skonsultować ze swoim lekarzem i wybrać np. Kukichę albo herbaty zielone aromatyzowane.

Wszyscy wiemy, że powinniśmy pić ok. 2 l wody dziennie. Znalazłam ciekawą informację, że jest to również bardzo ważne, jeżeli pijemy zieloną herbatę. Herbata powoduje uwalnianie się toksyn z naszych organów wewnętrznych i trzeba je wypłukać z organizmu pijąc odpowiednią ilość wody.

Zawarte w zielonej herbacie polifenole mają działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego dobrze jest już na początku kataru czy przeziębienia, a nawet grypy, wypić duży kubek Senchy zaparzonej wyjątkowo we wrzącej wodzie (100°C) przez 2 minuty. W tej temperaturze uwolni się więcej polifenoli. Nie należy jednak pić więcej niż 2 porcje dziennie, bo zbyt duża ilość tanin z herbaty może wpływać ujemnie na nasz przewód pokarmowy.

To oczywiście nie wszystkie dobroczynne działania Camelii Sinensis. Jeszcze do nich wrócę.

Na razie zachęcam do spróbowania naszych zielonych herbat. Pijcie je „na zdrowie”!

0
X