Wokół herbaty pojawiło się dużo mitów. Spróbuję je rozwiać przedstawiając fakty.
Czy herbata zielona to najzdrowsza z herbat?
Odpowiedź: Mit
Musimy pamiętać, że każda herbata (zielona, czarna, biała, żółta, Pu-erh, Oolong, Matcha) pochodzą z tego samego krzaka camellia sinenssis.
Różni je czas zbiorów i sposób przetwarzania. Oczywiście miejsce uprawy, szczepy itd
Wszystkie herbaty posiadają polifenole (antyoksydanty), które „wymiatają” z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób i… starzenie się. Herbata zielona posiada jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – EGCG. Sekretem działania prozdrowotnego herbat, jak to często bywa, pozostaje wysoka jakość suszu.
Czy herbata czarna jest najmniej zdrowa?
Odpowiedź: Mit
Absolutnie się z tym nie zgadzam. Tak jak herbata zielona posiada EGCG, tak w czarna herbacie na skutek pełnej oksydacji (uproszczenie) występują Teaflawiny. Mają porównywalne właściwości prozdrowotne do EGCG. Herbata czarna ma więcej kofeiny i mniej L-teaniny (łagodzi działanie kofeiny).
Przypominam: kofeina w nadmiarze jest szkodliwa, może powodować niepokój, kłopoty ze snem. Kofeina
w małych dawkach (a takie zawiera herbata) ma działanie prozdrowotne m. innymi poprawia pamięć.
Przy zaburzeniach układu pokarmowego nie ma lepszego lekarstwa jak mocna czarna herbata.
Pamiętajmy, że lekarstwo w za dużych dawkach może zatruć, w zalecanych leczy. Wybór herbaty powinien zależeć od naszych preferencji smakowych.
Czy herbata jest środkiem odchudzającym?
Odpowiedź: Mit
Herbata nie jest środkiem odchudzającym. Ona może przyspieszyć metabolizm, ale nie odchudzać.
Bez diety i wysiłku fizycznego (na dzień dzisiejszy) nie schudniemy. Do herbat wspomagających odchudzanie należą przede wszystkim herbaty Pu-erh potocznie zwane „ spalaczami tłuszczu” oraz herbaty zielone, które również przyspieszają metabolizm.
Czy dzieci mogą pić herbatę?
Odpowiedź: I tak i nie
Nie zaleca się pić herbat (Camellia Sinensis) dzieciom do 10 roku życia ze względu na zawartość kofeiny. Ostatnio usłyszałam w dość popularnych programie ” Jestem z Polski” że w Brazylii dzieci od maleńkości piją kawę. Bardzo często z mlekiem lub czekoladą oczywiście w małych ilościach. Skoro tak jest, to widocznie kofeina nie wpływa negatywnie na ich organizm.
Najlepsze dla dzieci są herbaty Rooibos, owocowe, niektóre ziołowe: herbata lipowa, miętowa.
Jeżeli dziecko jest przeziębione można mu podać filiżankę gorącej zielonej herbaty osłodzonej konfiturą lub miodem, szczególnie przy leczeniu dróg oddechowych. Nie ma przeszkód, żeby wzorem PRL zaparzyć herbatę i mocno ją rozcieńczyć.
Dzieci nie zawsze lubią gorzki smak herbaty, dlatego można taką herbatę dosłodzić – zamiast białym cukrem- syropem, sokiem, miodem lub konfiturami. Musimy pamiętać, że miód w temperaturze powyżej
40 stopni Celsjusza traci większość swoich właściwości prozdrowotne i staje się tylko słodzikiem.
Czy herbata wypłukuje elektrolity?
Odpowiedź: Mit
Kofeina oraz taniny (garbniki ) działają lekko moczopędnie, co niewątpliwie zwiększa wydalanie elektrolitów, ale ich ubytek jest naprawdę niewielki. Badanie społeczeństw, których herbata jest napojem narodowym (Chiny, Japonia) nie wykryły niedoborów pierwiastków na skutek spożywania większej ilości herbaty.
Czy herbata odwadnia ?
Odpowiedź: Mit
Herbata nie odwadnia, bo tak jakby powiedzieć, że woda odwadnia. Herbata zawiera teinę (kofeina) a wiadomo, że kofeina może być mniej lub bardziej moczopędna. W herbacie są małe ilości teiny i na pewno nie powoduj odwadnia. Nawet kawa w odpowiednich ilościach (do 4 filiżanek) nie powoduje odwodnienia.
Czy herbata z cytryną może spowodować chorobę Alzhaimera ?
Odpowiedź: Mit
Od czasu do czasu ukazują się w prasie (tej bardzo popularnej) informacje, że herbata z cytryną to nieomalże gwarantowany Alzhaimer. W programie ” Wiem co jem” pani profesor „zdrówko” rozprawiła się
z tą tezą. Stwierdziła, że musielibyśmy dodać do herbaty tony cytryny abyśmy ( ewentualnie) nabawili się tej choroby. Nadal przyczyna powstania choroby Alzhaimera jest nieznana, a w literaturze można znaleźć naście hipotez.
Czy herbatę można spożywać tylko jako napój?
Odpowiedź: Mit
Jest to nieprawda. Mongołowie gotują susz herbaty z mlekiem, mąką lub kaszą, do tego dodają tłuszcz wołowy lub barani, albo masło. Taką mieszankę przyprawiają do smaku solą i pieprzem.
Kirgizi piją herbatę z mlekiem lub śmietaną uzupełniając mąką i łojem baranim. Hindusi mają swoją bardzo popularną herbatę Masala Chai, do której dodają gęste mleko, imbir i inne przyprawy. Herbata jest gorąca
i bardzo słodka. Co kraj to obyczaj. Jedni piją herbatę z imbryka z dodatkiem herbatniczka, inni z dodatkiem łoju i śmietany, a jeszcze inni na sposób wschodni w czarkach i gaiwanach
Pamiętajmy, że herbata jest znana od nieomal 5000 lat a od około 2000 lat jest rozpowszechniana i zawsze była uważana za roślinę leczniczą.
Czy Herbata bio/organiczna jest zdrowsza od herbaty bez tej etykiety?
Odpowiedź: Fakt
Z pewnym zastrzeżeniem -mianowicie są niewielkie rodzinne plantacje herbaty, gdzie herbaty są doskonałej jakości. Certyfikat jest bardzo drogi i bardzo często nie stać rodzinę na jego wykupienie.
Czy Herbata to dobry środek na przeziębienie?
Odpowiedź: Fakt
Prawdą jest, że każda herbata posiada właściwości przeciwzapalne i wspomaga organizm w leczeniu górnych dróg oddechowych. Do tego jest smacznym „poprawiaczem” nastroju.
Jaka herbata najlepsza na przeziębienie?
Wszystkie herbaty zawierają ogrom antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, czyli zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. Nadmiar wolnych rodników odpowiedzialny jest za szereg chorób i za starzenie się. Zapobiegawczo działają produkty fermentowane. Do nich należy herbata czerwona Pu-erh.
Są również mieszanki herbat z dodatkami takimi jak imbir i jabłko. (sencha imbirowo jabłkowa). Herbaty owocowe również mają bardzo dużo polifenoli. Możesz do nich, oczywiście po przestudzeniu, dodać łyżkę miodu. Są to ulubione herbaty dzieci.
Nie ma przeszkód aby stworzyć własną kompozycję: dowolna herbata + imbir lub syrop imbirowy+ goździki + cynamon+ cytryna + miód. Przypominam, że miód traci część swoich właściwości w temperaturze powyżej 40 st. Celsjusza – staje się słodzikiem. Wszystkie te kompozycje stanowią napój herbaciany na przeziębienie i zapobiegający przeziębieniu.
Czy herbaty powinno się pić 20 minut po posiłku?
Odpowiedź: Mit
Do niedawna tak się uważało. Ostatnio przeczytałam książkę „Jelita wiedzą lepiej”. Autor Michael Mosley twierdzi, że do posiłków można pić tylko trzy napoje: kawę, herbatę i wodę.
Powstają szkoły parzenia i serwowania herbaty do posiłków, przekąsek np. herbata zielona świetnie komponuje się z sushi.
Czy wodę na herbatę można gotować tylko raz?
Odpowiedź: Mit
Kiedyś uważano, że wodę na herbatę można ugotować tylko raz, dziś uważa się, że nie ma to najmniejszego znaczenia zarówno dla smaku herbaty jak i jej właściwości.
Czy herbata parzona w wyższej temperaturze niż podano na etykiecie szkodzi naszemu zdrowiu ?
Odpowiedź: Mit
Herbata zaparzona w wyższej temperaturze np. zielona w 100 st. C nie zaszkodzi zdrowiu, ale pamiętajmy, że herbata to również aromat i smak. Przy wyższych temperaturach niejednokrotnie traci aromat i zmienia się smak na bardziej gorzki.
Czy Kobiety w ciąży mogą pić herbaty?
Odpowiedź: I tak i nie
Zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że można pić będąc w ciąży, inni, że nie. Chodzi o teinę (jest to ten sam związek chemiczny, co kofeina w kawie). Herbata ma małą zawartość teiny (w porównaniu z kawą). Moim zdaniem trzeba obserwować swój organizm. Jeżeli po wypiciu herbaty czujesz się dobrze, to nie zaszkodzi filiżanka zielonej herbaty najlepiej np. herbata kukicha lub z dodatkiem owoców np. mieszanka herbaty białej i zielonej wiosenne przebudzenie , tym bardziej, że w zielonej jest dużo l-teaniny,. (związek, który łagodzi działanie kofeiny).
Polecam herbaty owocowe, herbaty Rooibos, oraz herbaty ziołowe.
Nie polecałabym herbaty Matcha.
Zakończenie
Pamiętajmy – herbata jest rośliną leczniczą. W regionach, w których ludzie dożywają 100 lat i więcej, jest powszechny zwyczaj picia herbaty. Aby zachować zdrowie – przynajmniej dwie filiżanki dziennie to obowiązek.
Moim zdaniem najlepsze herbaty to tzw. herbaty sypane. Można zamówić herbatę na wagę,
zaczynając już od 100g. Herbatę sypaną zaparzamy bezpośrednio w imbryku lub w tzw. zaparzaczce. Ważne jest, aby liście miały przestrzeń do rozwinięcie się, wtedy herbata zachowuje wszystkie swoje właściwości i co istotne- aromat.
Ważna jest też właściwa temperatura parzenia herbaty. Zielone parzymy w temperaturze 70-80 st. C, białe , oolong, żółte w 85-90 st. C, czarne w 100 st. C lub w tzw białym wrzeniu.
Poniżej herbaty, które mogą pić kobiety w ciąży:
-
Rooibos z uprawy ekologicznej 100G19.00zł
-
Herbata Lawendowa 100G22.00zł
-
Rooibos Kokosowo-Pistacjowa 100G19.00zł
-
Rooibos Eukaliptusowo-Pomarańczowa 100G19.00zł
-
Rooibos o smaku Mango-Truskawka 100G21.00zł
-
Rooibos Cytrynowa 100G19.00zł
-
Rooibos Jagodowo-Jogurtowa 100G19.00zł
-
Rooibos Smak Orientu Wanilia-Cynamon 100G23.00zł
0 komentarzy