Wokół herbaty pojawiło się dużo mitów. Spróbuję je rozwiać przedstawiając fakty.

Czy herbata zielona to najzdrowsza z herbat?

Odpowiedź: Mit

Musimy pamiętać, że każda herbata (zielona, czarna, biała, żółta, Pu-erh, Oolong,  Sencha, Matcha) pochodzą z tego samego krzaka camellia sinenssis Różni je czas zbiorów i sposób przetwarzania. Oczywiście miejsce uprawy, szczepy itd

Wszystkie herbaty posiadają polifenole, które „wymiatają” z naszego organizmu nadmiar  wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób i… starzenie się. Herbata zielona posiada jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy-  EGCG.  Sekretem działania prozdrowotnego herbat, jak to często bywa, pozostaje wysoka jakość suszu.

 

Czy herbata czarna jest najmniej zdrowa?

Odpowiedź: Mit

Absolutnie się z tym nie zgadzam. Tak jak herbata zielona posiada EGCG, tak w czarna herbacie na skutek pełnej oksydacji (uproszczenie) występują  Teaflawiny. Mają porównywalne właściwości prozdrowotne do EGCG. Herbata czarna ma więcej kofeiny i mniej L-teaniny (łagodzi działanie kofeiny).

Przypominam: kofeina w nadmiarze jest szkodliwa, może powodować niepokój, kłopoty ze snem. Kofeina w małych dawkach (a takie zawiera herbata) ma działanie prozdrowotne m. innymi poprawia pamięć. Przy zaburzeniach układu pokarmowego nie ma lepszego lekarstwa jak mocna czarna herbata.

Pamiętajmy, że lekarstwo w za dużych dawkach może zatruć, w zalecanych leczy. Wybór herbaty powinien zależeć od naszych preferencji smakowych.

 

Czy herbata jest środkiem odchudzającym?

Odpowiedź: Mit

Herbata nie jest środkiem odchudzającym. Ona może przyspieszyć metabolizm, ale nie odchudzać. Bez diety i wysiłku fizycznego (na dzień dzisiejszy) nie schudniemy. Do herbat wspomagających odchudzanie należą przede wszystkim herbaty Pu-erh potocznie zwane „ spalaczami tłuszczu” oraz herbaty zielone, które również przyspieszają metabolizm.

Czy dzieci mogą pić herbatę?

Odpowiedź: I tak i nie

Nie zaleca się pić herbat (Camellia Sinensis)  dzieciom do 10 roku życia ze względu na zawartość kofeiny. Ostatnio usłyszałam w dość popularnych programie ” Jestem z Polski” że w Brazylii dzieci od maleńkości piją kawę. Skoro tak jest, to widocznie kofeina nie wpływa negatywnie na ich organizm.

Najlepsze dla dzieci są herbaty Rooibos, owocowe, niektóre ziołowe: herbata lipowa, miętowa.

Jeżeli dziecko jest przeziębione można mu podać filiżankę gorącej zielonej herbaty osłodzonej konfiturą lub miodem, szczególnie przy leczeniu dróg oddechowych. Nie ma przeszkód, żeby wzorem PRL zaparzyć herbatę  i mocno ją rozcieńczyć.

Dzieci nie zawsze lubią gorzki smak herbaty, dlatego można taką herbatę dosłodzić – zamiast białym cukrem- syropem, sokiem, miodem lub konfiturami. Musimy pamiętać, że miód w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje właściwości prozdrowotne i staje się tylko słodzikiem.

Czy herbata wypłukuje elektrolity?

Odpowiedź: Mit

Kofeina oraz taniny (garbniki ) działają lekko moczopędnie, co niewątpliwie zwiększa wydalanie elektrolitów, ale ich ubytek jest naprawdę niewielki. Badanie społeczeństw, których herbata jest napojem narodowym (Chiny, Japonia) nie wykryły niedoborów pierwiastków na skutek spożywania większej ilości herbaty.

Czy herbata odwadnia ?

Odpowiedź: Mit

Herbata nie odwadnia, bo tak jakby powiedzieć, że woda odwadnia. Herbata zawiera teinę (kofeina) a wiadomo, że kofeina może być mniej lub bardziej moczopędna. W herbacie są małe ilości teiny i na pewno nie powoduj odwadnia. Nawet kawa w odpowiednich ilościach (do 4 filiżanek) nie powoduje odwodnienia.

Czy herbata z cytryną może spowodować chorobę Alzhaimera ?

Odpowiedź: Mit

Od czasu do czasu ukazują się w prasie (tej bardzo popularnej), że herbata z cytryną to nieomalże gwarantowany Alzhaimer. W programie ” Wiem co jem” pani profesor „zdrówko” rozprawiła się z tą tezą. Stwierdziła, że  musielibyśmy dodać do herbaty tony cytryny abyśmy ( ewentualnie) nabawili się tej choroby. Nadal przyczyna jej powstania choroby Alzhaimera jest nieznana, a w literaturze można znaleźć naście hipotez.

Czy herbatę można spożywać tylko jako napój?

Odpowiedź: Mit

Jest to nieprawda. Mongołowie gotują susz herbaty z mlekiem, mąką lub  kaszą, do tego dodają tłuszcz wołowy lub  barani, albo masło. Taką mieszankę przyprawiają do smaku solą i pieprzem.

Kirgizi piją herbatę z mlekiem lub śmietaną uzupełniając mąką i łojem baranim. Hindusi mają swoją bardzo popularną herbatę Masala Chai, do której dodają gęste mleko, imbir i inne przyprawy. Herbata jest gorąca 
i bardzo słodka. Co kraj to obyczaj. Jedni piją herbatę z imbryka z dodatkiem herbatniczka, inni z dodatkiem łoju i śmietany. a jeszcze inni na sposób wschodni w czarkach i gajwanach

Pamiętajmy, że herbata jest znana od nieomal 5000 lat a od około 2000 lat jest rozpowszechniana i zawsze była uważana za roślinę leczniczą.

Czy Herbata bio/organiczna jest zdrowsza od herbaty bez tej etykiety?

Odpowiedź: Fakt

 

Czy Herbata to dobry środek na przeziębienie?

Odpowiedź: Fakt

Prawdą jest, że każda herbata posiada właściwości przeciwzapalne i wspomaga organizm w leczeniu górnych dróg oddechowych. Do tego jest smacznym „poprawiaczem” nastroju.

Czy herbaty powinno się pić 20 minut po posiłku?

Odpowiedź: Mit

Do niedawna tak się uważało. Ostatnio przeczytałam książkę „Jelita wiedzą lepiej”.  Autor Michael Mosley twierdzi, że do posiłków można pić tylko trzy napoje: kawę, herbatę i wodę.

Jaka herbata najlepsza na przeziębienie?

Wszystkie herbaty zawierają ogrom antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Czyli zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. Nadmiar wolnych rodników odpowiedzialny jest za szereg chorób i za starzenie się. Zapobiegawczo działają produkty fermentowane. Do nich należy herbata czerwona Pu-erh.

Są również mieszanki herbat z dodatkami takimi jak imbir i jabłko. (sencha imbirowo jabłkowa). Herbaty owocowe również mają bardzo dużo polifenoli. Możesz do nich, oczywiście po przestudzeniu, dodać łyżkę miodu. Są to ulubione herbaty dzieci.

Nie ma przeszkód aby stworzyć własną kompozycję: dowolna herbata + imbir lub syrop imbirowy+ goździki + cynamon+ cytryna + miód. Przypominam, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 st.Celsjusza – staje się słodzikiem. Wszystkie te kompozycje stanowią napój herbaciany na przeziębienie i zapobiegający przeziębieniu.

Pamiętajmy – herbata jest rośliną leczniczą. W regionach, w których  ludzie dożywają 100 lat i więcej, jest powszechny zwyczaj picia herbaty. Aby zachować zdrowie – jedna filiżanka dziennie to obowiązek.

Moim zdaniem najlepsze herbaty to  tzw. herbaty sypane. Można zamówić herbatę na wagę, zaczynając już od 50 g. Herbatę  sypaną  zaparzamy bezpośrednio w imbryku lub w tzw. zaparzaczce. Ważne jest, aby liście miały przestrzeń do rozwinięcie się, wtedy herbata zachowuje wszystkie swoje właściwości i co bardzo ważne- aromat.

Ważna jest też właściwa temperatura parzenia herbaty. Zielone parzymy w temperaturze 70-80 st. C, białe , oolong, żółte w 85-90 st. C,  czarne w 100 st. C lub w tzw białym wrzeniu. Oczywiście jeżeli zaparzysz herbatę w wyższej temperaturze nic się nie stanie. Może mieć trochę inne walory smakowe, czy aromatyczne i będzie bardziej gorzki smak.

Czy Kobiety w ciąży mogą pić herbaty?

Odpowiedź: I tak i nie

Zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że można pić będąc w ciąży, inni, że nie. Chodzi o teinę (jest to ten sam związek chemiczny, co kofeina w kawie). Herbata ma małą zawartość teiny (w porównaniu z kawą). Moim zdaniem trzeba obserwować swój organizm. Jeżeli po wypiciu herbaty czujesz się dobrze, to nie zaszkodzi filiżanka zielonej herbaty najlepiej np. herbata kukicha lub z dodatkiem owoców np. mieszanka herbaty białej i zielonej wiosenne przebudzenie  , tym bardziej, że w zielonej jest dużo l-teaniny,. (związek, który łagodzi działanie kofeiny).

Polecam herbaty owocowe,  herbaty Rooibos, oraz herbaty ziołowe.
Nie polecałabym herbaty Matcha. Pozostałe herbaty – po konsultacji  z lekarzem prowadzącym ciąże.

Poniżej herbaty, które mogą pić kobiety w ciąży:


0