Czarna herbata podobnie jak i herbata zielona, Pu-erh, biała, Oloong, Matcha pochodzą z tego samego krzaka Camellia Sinensis. Różnią się między sobą czasem zbiorów i sposobem produkcji. Czarna herbata poddana jest pełnej oksydacji a Pu-erh potocznie nazywana czerwoną, poddawana jest dodatkowo fermentacji.

Właściwości czarnej herbaty

Wszystkie herbaty posiadają polifenole. Mają one działanie antyoksydacyjne, czyli usuwają z naszego organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za szereg chorób oraz starzenie się organizmu. Każda z herbat ma działanie prozdrowotne.
W herbacie czarnej na skutek pełnej oksydacji powstaje związek chemiczny teaflawiny. Są one bardzo silnym przeciwutleniaczem porównywalnym do EGCG
w zielonych herbatach. Ponadto w czarnej herbacie występuje teina (jest to ten sam związek chemiczny co kofeina w kawie) i garbniki –taniny. Nadają herbacie gorzkawy smak. Mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, zapobiegają biegunkom, sprzyjają właściwemu trawieniu.

Jakie korzyści wynikają z teaflawin zawartych w czarnej herbacie?

  • są silnymi antyoksydantami,
  • chronią serce i naczynia krwionośne, czyli zapobiegają zawałowi
    i udarowi,
  • obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów,
  • normują poziom cukru,
  • działają przeciwzakrzepowo.

Czy czarna herbata pobudza?

Czarna herbata zawiera teinę. Niewątpliwie jest jej mniej niż kofeiny w kawie. Wszystko zależy od sposobu parzenia. Jeżeli chcesz mieć bardziej pobudzającą herbatę to należy użyć więcej suszu np. 4 łyżeczki na pół litra wody. Taką herbatę zaleca się również przy niestrawności. Jeżeli chcesz mieć herbatę łagodną, to możesz wsypać mniej suszu, albo zaparzyć herbatę czarną z różnymi dodatkami. Będą one miały te same właściwości prozdrowotne ale staną się łagodniejsze
w smaku i mniej pobudzająca. Nie zapominajmy, że wzorem Anglików możemy zawsze dodać mleko do naparu. Ilość mleka zależy od naszych preferencji smakowych. Możemy również dosłodzić herbatę miodem. Musimy pamiętać, że miód  w temperaturze powyżej 40 st. Celsjusza traci swoje właściwości prozdrowotne. Powyżej 40 st. staje się słodzikiem mniej kalorycznym niż zwykły biały cukier. Pozostają jeszcze konfitury, którymi często Rosjanie dosładzają swoje herbaty. Smak jest niepowtarzalny.

Czy czarna herbata podnosi ciśnienie ?

W herbacie występuje aminokwas nie białkowy l-teanina, który łagodzi działanie kofeiny. Najwięcej jest go w zielonej herbacie. W herbacie czarnej też występuje, ale jest go dużo mniej. I znów wszystko zależy od ilości suszu z którego zrobisz napar. Najlepiej nie przekraczać zalecanej dawki od 3 do 5 łyżeczek na litr wody. Każde lekarstwo działa niekorzystne a nawet staje się trucizną, jeżeli znacząco przekroczymy zalecaną dawkę. Kilka dekad temu więźniowie całą paczkę herbaty Madras, zaparzali w pół szklance wody. Podobno napar pozwalał im przetrwać.

Czy czarna herbata odchudza?

Żadna herbata nie odchudza natomiast może wspomagać dietę odchudzającą. Najbardziej skuteczną herbatą w walce z otyłością jest herbata Pu-erh potocznie zwana czerwoną. W rzeczywistości zaliczana jest do herbat czarnych.
Herbata Pu-erh nazywana jest „spalaczem tłuszczu”.
Jak wykazało wiele badań, przyspiesza metabolizm. Pamiętaj, żeby się odchudzić to powinieneś przede wszystkim stosować dietę i włączyć aktywność fizyczną.
Jeżeli zjesz kilka pączków to i Pu-erh nie zniweluje ilości kalorii.
Przypominam: susz herbaty Pu-erh można zaparzać trzy razy, a więc jest to herbata bardzo wydajna.

Picie czarnej herbaty na noc

Często klienci zadają pytania, czy czarną herbatę można pić na noc?
I znów wszystko zależy od intensywności naparu. Jeżeli wypijesz przed snem bardzo mocną herbatę, to możesz mieć kłopoty z zaśnięciem. Jeżeli tzw. herbatę
z PRL, czyli esencję rozcieńczoną wodą, to będzie raczej woda zabarwiana herbatą. Osobiście bardzo lubię czarne herbaty z dodatkami. Często też sama sporządzam różne mieszanki. Esencję czarnej herbaty, średniej intensywności dodaję do zaparzonej herbaty owocowej. Wspaniały smak i same właściwości prozdrowotne.

Jak zaparzać czarną herbatę.

Jestem zwolenniczka herbat zaparzanych w czajniczku, imbryku. Liście herbaty mają szansę  rozwinąć się przez co zwiększa się intensywność smaku i aromatu.
Susz herbaty 3-5 łyżeczek na litr naparu, zaparz wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza lub w tzw. białym wrzeniu. Herbatę zaparzaj przez około 2-4 minuty.

Zapraszam do sklepu.

 

 

 

0
X

Zapisz się na newsletter i ZGARNIAJ RABATY!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).