Herbata parzona na zimno, czy to możliwe?

Herbata cold brew przygotowywana na zimno. Ten sposób jest zupełnie inny niż zwyczajowe herbaty ice tea.

Czytaj – Herbata mrożona tzw. Ice Tea – sprawdzone domowe przepisy

Ice tea jest zaparzana w wysokiej temperaturze (w zależności od rodzaju herbaty) od 80-do 100 st. Celsjusza, następnie oziębiana i mrożona. Herbatę cold brew przygotowujemy używając zimnej/letniej wody.

Cold brew herbata na zimno jak przygotować?

Pierwszy krok:
Wybierz swoją ulubioną herbatę. Może to być herbata, czarna, zielona, oolong, Pu-erh, biała, czy żółta. Wybierz tę herbatę, która Ci najbardziej smakuje. Dobrze użyć do tego herbatę liściastą. 1,5 do 2 łyżeczek herbaty sypanej na 250 ml wody czyli na jedną szklankę. Jak widzicie musi być większa ilość suszu niż do tradycyjnego parzenia.

Krok drugi
Przygotuj zimną wodę. Dobrze jest aby woda była dobrej jakości. W niektórych miastach można ją pić bezpośrednio z kranu (bez przegotowywania) i taką wodę możesz użyć. Tam gdzie nie zaleca się picie wody bezpośrednio z wodociągu, najlepiej wodę przegotuj lub przefiltruj. Jeżeli masz ochotę użyj wodę kupioną w sklepie – najlepiej wodę źródlaną.
Wsyp do dzbanka odpowiednią ilość suszu np.7 łyżeczek i zalej jednym litrem wody – zimnej wody lub w temperaturze pokojowej. Susz powinien być moczony przez 8 -12 godzin. Najlepiej wstawić herbatę do lodówki na noc.

Krok trzeci:
Odcedź susz i herbatę na zimno możesz pić cały dzień.

Szybszy sposób przygotowania herbaty na zimno:

Jeżeli nie masz czasu możesz przygotować herbatę w ciągi 4-6 godzin. Zastosuj tzw. szybkie parzenie , czyli zalej susz herbaciany (około 2 cm) wrzątkiem. W ten sposób wzbudzamy liście, po 30 sekundach zalej zimną wodą i odstaw na 4-6 godzin.

Przepis na zimną herbatę

I sposób

  1. Odpowiednią ilość liściastej  herbaty np. 6 łyżeczek herbaty białej włóż  do czystego szklanego słoika lub dzbanka.
  2. Wlej 1 litr świeżej, zimnej wody na liście herbaty. Jeżeli posiadasz filtr możesz wodę przefiltrować.
  3. Wymieszaj zawartość i zakryj pokrywką.
  4. Natychmiast włóż dzbanek, słoik z herbatą do lodówki i pozostaw na 8-12 godzin.
  5. Gdy herbata jest gotowa do spożycia, przelej ją przez sitko i wyrzuć liście np. do ogródka – są świetnym nawozem.

Uwaga: jeżeli na etykiecie herbaty masz podane, że na litr naparu należy wsypać 5 łyżeczek suszu herbacianego wsyp o 20% więcej , czyli 6 łyżeczek.

II sposób

  1. 7 łyżeczek herbaty zielonej wsyp do dzbanka.
  2. Wlej tyle wrzącej wody aby pokryć susz do wysokości 2 cm.
  3. Po 30 sekundach uzupełnij zimną wodą.
  4. Wymieszaj zawartość, nałóż pokrywkę i odstaw do lodówki na 4- 6 godzin.
  5. Po wyjęciu z lodówki odcedź napar.
  6. Herbata gotowa do spożycia

Zalety herbat Cold Brew

  • podczas procesu zalewania herbaty na zimno uwypuklają się słodkie, czasami owocowe nuty smakowe.
    Nie musimy dosładzać herbaty.
  • zimne herbaty zawierają około połowy mniej kofeiny  w porównaniu do gorącego naparu.
    Dla osób, które ograniczają kofeinę może to być „atut przetargowy”. 
  • ten powolny, zimny proces przygotowywania herbaty pozwala zachować taką samą ilość przeciwutleniaczy
    w porównaniu z naparami z gorącej herbaty.
  • napój ten jest dużo zdrowszy niż gotowe napoje gazowane i niegazowane oraz gotowe herbaty zakupione
    w sklepach.

Właściwości zdrowotne herbat

Przypominam herbaty mają właściwości prozdrowotne, zawierają antyutleniacze, które eliminują z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, które z kolei są odpowiedzialne za wiele chorób.
Zalety herbat:

  • wspomaga proces trawienia
  • Reguluje: poziom cholesterolu, cukru i ciśnienie tętnicze
  • Herbata zielona posiada bardzo silny antyutleniacz EGCG, który hamuje wzrost i podziały komórek nowotworowych.
  • Istnieje jeszcze jeden powód picia herbaty, zawiera substancję, które hamują działanie enzymu rozkładającego acetylocholinę. Acetylocholina neuroprzekaźnik bardzo ważny dla pracy mózgu

0
Share via
Copy link