Herbata parzona na zimno, czy to możliwe?
Herbata cold brew przygotowywana na zimno. Ten sposób jest zupełnie inny niż zwyczajowe herbaty ice tea.
Czytaj – Herbata mrożona tzw. Ice Tea – sprawdzone domowe przepisy
Ice tea jest zaparzana w wysokiej temperaturze (w zależności od rodzaju herbaty) od 80-do 100 st. Celsjusza, następnie oziębiana i mrożona. Można do niej dodać syrop, miód lub inny słodzik oraz inne ingrediencje Herbatę cold brew przygotowujemy używając zimnej lub letniej wody.
Cold Brew herbata na zimno, jak przygotować?
Wraz z nadejściem upalnych dni, w poszukiwaniu orzeźwienia coraz częściej sięgamy po zimne napoje. W tym sezonie szczególnie popularny jest cold brew, czyli herbata parzona na zimno. To idealna propozycja dla miłośników herbaty, którzy chcą w ciekawy sposób schłodzić się w letnie dni.
Cold brew to metoda parzenia herbaty, która polega na zaparzeniu suszu w zimnej wodzie przez dłuższy czas. Dzięki temu uzyskujemy delikatniejszy smak oraz mniej gorzką herbatę niż w przypadku tradycyjnego parzenia w gorącej wodzie. Cold brew można przygotować z różnego rodzaju herbat np. z krzaka Camellia Sinensis zarówno zielonych, czarnych, białych, jak i owocowych i ziołowych mieszanek. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
Cold brew herbaciany to nie tylko ciekawa alternatywa dla tradycyjnej herbaty parzonej na gorąco, ale również świetna propozycja dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie. W przeciwieństwie do słodzonych napojów gazowanych czy soków, cold brew herbaciany nie zawiera dodatkowego cukru, barwników ani sztucznych aromatów. To po prostu woda i herbata – nic więcej.
Przygotowanie cold brew herbacianego jest bardzo proste. Wystarczy umieścić susz w pojemniku z wodą i zostawić w lodówce na kilka godzin lub na całą noc. Po tym czasie napój należy przefiltrować i można podawać z lodem lub cytryną. Można również dodać miód, syrop klonowy lub świeże owoce, aby nadać napojowi dodatkowego smaku.
Cold brew herbaciany to idealna propozycja na letnie dni, kiedy chcemy ochłodzić się i orzeźwić. To doskonały napój do picia w upalne dni, a także na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami herbat, aby znaleźć swój ulubiony smak i cieszyć się świeżym, orzeźwiającym napojem przez całe lato.
Pierwszy krok:
Wybierz swoją ulubioną herbatę. Może to być herbata, czarna, zielona, oolong, Pu-erh, biała, czy żółta. Wybierz tę herbatę, która Ci najbardziej smakuje. Najlepiej cold brew przygotować z herbaty liściastej.
Pierwszy krok
Przygotowujemy 1,5 do 2 łyżeczek herbaty sypanej na 250 ml wody, czyli na jedną szklankę.
Jak widzicie musi być większa ilość suszu niż do tradycyjnego parzenia.
Drugi krok:
Przygotuj zimną wodę. Dobrze jest, aby woda była dobrej jakości. W niektórych miastach można ją pić bezpośrednio z kranu (bez przegotowywania) i taką wodę możesz użyć. Tam gdzie nie zaleca się picie wody bezpośrednio z wodociągu, najlepiej wodę przegotuj lub przefiltruj.
Jeżeli masz ochotę użyj wodę kupioną w sklepie – najlepiej wodę źródlaną.
Różnica między herbatą Ice Tea a Cold Brew?
Różnica miedzy tymi herbatami polega na jej przygotowaniu.
Przygotowanie herbaty Ice Tea:
Susz herbaciany zalewamy gorącą wodą, a następnie schładzamy w lodówce lub przelewamy do szklanki z lodem. Plusem tak przygotowanego napoju jest szybkość przygotowania.
Przygotowanie herbaty Cold Brew
Zalej wybraną herbatę liściastą wodą w temperaturze pokojowej lub zimnej i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (każda herbata się nadaje według upodobań). Najlepiej zaparzać (oksymoron) tą metodą ok. 8h. Zdecydowanie wyczujesz różnicę między tą samą herbatą zaparzoną metodą Cold Brew a herbatą Ice Tea. Herbata Cold Brew będzie miała zdecydowanie mniej goryczki.
Jakie właściwości zdrowotne posiada herbata Cold Brew?
Herbata Cold Brew ma zdecydowanie więcej antyoksydantów a mniej teiny która działa pobudzająco.
Znawcy twierdzą, że jest zdrowszą wersją herbaty. Zatem herbata Cold Brew jest idealna na letnie upały. Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego delikatna w smaku i zawierająca dużo wartościowych antyoksydantów.
Jest doskonałym zamiennikiem napojów nabywanych w sklepach.
Przepis na zimną herbatę – Cold Brew
Jaka herbata do cold brew?
Do przygotowania cold brew nadaje się wiele rodzajów herbat, jednakże nie każda będzie się nadawać do tego sposobu parzenia. Cold brew to metoda, która polega na “zaparzeniu’ herbaty w zimnej wodzie przez dłuższy czas, co pozwala na uzyskanie łagodniejszego smaku, niż w przypadku tradycyjnego parzenia w gorącej wodzie.
- Jednym z najlepszych wyborów do cold brew jest herbata zielona. Ma ona delikatny smak, który dobrze się komponuje z chłodną wodą. Ponadto, herbata zielona jest bogata w polifenole, katechiny, co sprawia, że jest to zdrowy wybór dla osób, które chcą cieszyć się aromatycznym napojem w letnie dni.
- Innymi rodzajami herbat, które nadają się do cold brew, są herbaty białe oraz oolong, żółte .
Herbaty te mają również subtelne smaki, który dobrze się komponują się z zimną wodą i również bogate są w antyoksydanty. - Jednym z wyjątków wśród herbat, które rzadko używa s się do cold brew, jest herbata czarna. Choć herbata czarna ma bogaty smak i aromat, może okazać się zbyt gorzka, jeśli zostanie zaparzona w zimnej wodzie przez dłuższy czas. Dlatego też, jeśli chcesz przygotować cold brew z herbatą czarną, lepiej ograniczyć czas parzenia do około 4-6 godzin.
Podsumowując, najlepsze herbaty do cold brew to zielona herbata, herbata biała oraz herbata oolong.
Warto eksperymentować z różnymi rodzajami herbat i znaleźć ten, który będzie odpowiadał naszym preferencjom smakowym.
I sposób parzenia Cold Brew:
- Odpowiednią ilość liściastej herbaty np. 6 łyżeczek herbaty białej lub zielonej włóż do czystego szklanego słoika lub dzbanka.
- Wlej 1 litr świeżej, zimnej wody na liście herbaty. Jeżeli posiadasz filtr możesz wcześniej wodę przefiltrować.
- Wymieszaj zawartość i zakryj pokrywką.
- Natychmiast włóż dzbanek, słoik z herbatą do lodówki i pozostaw na 8-12 godzin.
- Gdy herbata jest gotowa do spożycia, przelej ją przez sitko i wyrzuć liście np. do ogródka – są świetnym nawozem.
Uwaga: jeżeli na etykiecie herbaty masz podane, że na litr naparu należy wsypać 5 łyżeczek suszu herbacianego wsyp o 20 % więcej , czyli 6 łyżeczek.
II sposób parzenia Cold Brew
- 7 łyżeczek herbaty zielonej lub oolong wsyp do dzbanka.
- Wlej tyle wrzącej wody aby pokryć susz do wysokości 2 cm.
- Po 30 sekundach uzupełnij zimną wodą.
- Wymieszaj zawartość, nałóż pokrywkę i odstaw do lodówki na 4- 6 godzin.
- Po wyjęciu z lodówki odcedź liście.
- Herbata gotowa do spożycia
III sposób: metoda japońska kouridashi– na lodzie
- Przygotowuj kostki lodu i wypełnij nimi dzbanek lub słoik.
- Wsyp herbatę liściastą japońską senchę na kostki lodu (proporcjonalnie do wielkości naczynia)
- Po około 3 – 4 godzinach odcedzić liście.
- Herbata gotowa do spożycia.
Uwaga: naczynia nie wkładamy do lodówki
Szybszy sposób:
Wypełnij naczynie do 2/3 kostkami lodu, wsyp na nie susz zielonej herbaty a następnie uzupełnij gorącą wodą. Poczekaj aż kostki lodu się roztopią. Odcedź liście i herbata gotowa do spożycia.
Bardzo dobrze sprawdza się również zielona herbata sencha
Zalety herbat Cold Brew
- podczas procesu zalewania herbaty na zimno uwypuklają się słodkie, czasami owocowe nuty smakowe.
Nie musimy dosładzać herbaty.
- zimne herbaty zawierają około połowy mniej kofeiny w porównaniu do gorącego naparu.
Dla osób, które ograniczają kofeinę może to być „atut przetargowy”.
- ten powolny, zimny proces przygotowywania herbaty pozwala zachować większa ilość przeciwutleniaczy. w porównaniu z naparami z gorącej herbaty.
- napój ten jest dużo zdrowszy niż gotowe napoje gazowane i niegazowane oraz gotowe herbaty zakupione w sklepach.
Właściwości zdrowotne herbat
Przypominam herbaty mają właściwości prozdrowotne, zawierają antyutleniacze, które eliminują z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, które z kolei są odpowiedzialne za wiele chorób.
Zalety herbat:
- Wspomaga proces trawienia.
- Reguluje: poziom cholesterolu, cukru i ciśnienie tętnicze.
- Herbata zielona posiada najwięcej bardzo silnego antyutleniacza EGCG, który hamuje wzrost i podziały komórek nowotworowych.
- Istnieje jeszcze dodatkowy powód picia herbaty. Zawiera substancję, które hamują działanie enzymu rozkładającego acetylocholinę. Acetylocholina to neuroprzekaźnik bardzo ważny dla pracy mózgu.
Zakończenie
Zanim cokolwiek polecę to próbuję sama lub ze znajomymi. Moim ulubionym napojem na upalne dni jest herbata przygotowywana metodą japońską, czyli na lodzie. Wystarczy mieć w lodówce dużo kostek lodu, ale chyba to nie problem. Napisz, czy którąś z tych proponowanych metod stosujesz i jakie masz odczucia smakowe.
Ps. pamiętaj o odcedzeniu suszu
Zapraszam do sklepu
0 komentarzy