Zestawy do herbaty, czyli zestawy do parzenia herbaty na wagę
Coraz więcej społeczeństwa zaparza herbaty w sposób tradycyjny, czyli na sposób zachodni( Europa) i sposób wschodni (Azja). Te dwa sposoby różnią się przede wszystkim akcesoriami, które służą do zaparzania herbaty oraz sposobem parzenia (czas, ilość suszu, ilość parzeń)
Akcesoria do parzenia herbaty liściastej – co warto posiadać?
Do parzenia herbaty liściastej na wzór europejski niezbędny jest serwis do herbaty lub przynajmniej jego elementy. W minionej epoce PRL parzyło się herbatę w imbryku tzw. esencję. Rozlewało się ją do 1/3 szklanki i uzupełniało wodą. Przeczytaj: herbata z czasów PRL.
Dziś już wiemy, że liście herbaty nie powinny zostawać w wodzie, czyli całą esencję rozlewamy do filiżanek, kubków i jeżeli chcemy możemy ją uzupełnić wodą.
Akcesoria do parzenia herbaty liściastej na wzór zachodni
Serwis do herbaty
Do parzenia herbaty liściastej na wzór zachodni potrzebny nam serwis składający się z filiżanek, dzbanka, mlecznika, cukiernicy. Możemy mieć dodatkowo sitko z rączka – najlepiej srebrne lub ze stali szlachetnej, przez nie przelewamy napar. Herbatę parzymy w tradycyjny sposób czyli wsypujemy susz do dzbanka, czekamy aż się zaparzy (od 3 do 5 minut). Napar rozlewamy do filiżanek, niektórzy dodają mleko i słodzą.
Do takiego serwisu przydałaby się patera, na której umieszczamy przekąski do herbaty.
Serwis powinien być z dobrej porcelany, elegancki. Na ogół używany przy wyjątkowych okazjach.
Dzbanki, dzbanuszki, imbryki, filiżanki, kubki
Na rynku są również dzbanki, dzbanuszki, imbryki porcelanowe, w środku z sitkiem lub bez.
Do własnego użytku, na co dzień, wystarczy imbryk i filiżanka lub, jak kto woli kubek.
Kubki i filiżanki można kupić porcelanowe, fajansowe, charakteryzujące się albo tradycyjnym albo nowoczesnym wzornictwem. Niektóre są dostępne z sitkiem.
Stosując sitko pamiętaj , że musi być takiej wielkości aby pozwoliło liściom się rozwinąć (aby nie były tłamszone).
Jestem przeciwniczką tzw. zaparzaczy zamykanych bo zbyt mocno ściskają liście.
Ważne aby zrobić rytuał z parzenia herbaty, żeby znaleźć chwilę dla siebie, zrelaksować się przy kubku czy filiżance. Świat Ci nie ucieknie.
Przy parzeniu herbaty niezbędna jest wiedza na temat temperatury i czasu parzenia .
Oczywiście jeżeli zaparzysz w wyższej temperaturze, krócej lub dłużej to się nie otrujesz, ale przecież chodzi o to aby wydobyć z herbaty aromat, bukiet smaku i nią się rozkoszować.
Akcesoria do parzenia herbaty na wzór wschodni
W Chinach herbaty jest znana od ponad 2000 lat. Tam inaczej pije się herbatę, inaczej przygotowuje i innych akcesoriów używa.
Przede wszystkim susz herbaty zaparza się w gaiwanach, czas parzenia jest bardzo krótki ( w porównaniu do czasu parzenia na sposób zachodni). Z gaiwanu przelewa się cały napar do czarek i ponownie susz zalewa wodą we właściwej temperaturze.
Czarki są to miseczki w różnych rozmiarach. Mają one różne formy. Mogą być okrągłe lub np. w kształcie litery U.
Zamiast gaiwana może być mały czajniczek, z którego przelewa się herbatę do czarek.
Jest jeszcze dzbanek nazwany „czara sprawiedliwości”, do którego przelewa się napary z czarek lub z czajnika.
Herbata przy każdym kolejnym parzeniu zmienia swój smak.
Dlatego też w “czarze sprawiedliwości “mieszamy wszystkie napary aby każdy z uczestników spotkania dostał ten sam smak herbaty.
Zestaw to herbaty do parzenia herbaty Matcha
Składa się on z dość dużej czarki, miotełki do ubijania , łyżeczki do odmierzania proszku (matcha).
Zarówno miotełka jak i łyżeczka powinny być wykonane z bambusa. Jak przygotować Matcha znajdziesz na blogu
Akcesoria do parzenia herbat japońskich
Shiboridashi w tłumaczeniu wydobyć z herbaty to co najlepsze. Naczynie to, jak pisze Ania Brożyna w książce “Herbata odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju świata”
To japońskie naczynie do parzenia herbat zielonych przypomina nieco gaiwan, ale tutaj nie uchyla się pokrywki, ponieważ w samej miseczce znajduje się dziobek i często także nacięcia . Są to naczynia dużo szersze niż gaiwan i nierzadko znacznie łatwiejsze w użyciu, jako że nie trzeba manipulować pokrywką
Pozostałe akcesoria to czarki – prawdziwe dzieła sztuki, czajniczki z rączką z boku.
Mieszane style parzenia herbaty
Dziś miesza się style zarówno w domu jak i na pokazach parzenia herbaty, gdzie przede wszystkim używa się akcesoriów wschodnich.
I bardzo dobrze chodzi o to aby rytuał parzenia herbaty stał się powszechny. Bo herbata to zdrowie w pełnym wymiarze.
Zakończenie
Więcej o akcesoriach potrzebnych do parzenia herbaty przeczytasz w książce Anny Brożyny
“Herbata Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie”
0 komentarzy