Kilka dni temu minister zdrowia wydał komunikat, ze pandemia zbliża się ku końcowi mimo to trzeba być czujnym. Czyli dbać o swoją odporność, a najlepsza jest jak zawsze profilaktyka.
Kaszel suchy i mokry
Kaszel suchy występuje wtedy, kiedy wydzielina nie jest odksztuszana. Jest to bardzo nieprzyjemne dla chorego. Główne objawy to drapanie w gardle, podrażnienia błony śluzowej i niestety jest bardzo dokuczliwy, szczególnie nocą. Suchy kaszel może być początkiem grypy. przeziębienia , refluksu , alergii.
Przy kaszlu mokrym odrywa się zalegająca wydzielina. Najczęściej napad kaszlu występuje nad ranem.
Kaszel związany jest zawsze z jakaś chorobą, najczęściej z przeziębieniem, zapaleniem oskrzeli, zapaleniem płuc oraz grypą.
Jaka herbata na kaszel suchy?
Przy wyborze herbaty na suchy kaszel, warto rozważyć herbacie ziołowe, takie jak liście lipy, rumianku lub lukrecji, które mogą pomóc złagodzić podrażnienie gardła i zmniejszyć suchy kaszel. Można zaparzyć taką herbatę samodzielnie lub kupić gotowy produkt w sklepie. Innym sposobem na łagodzenie suchego kaszlu jest herbata z miętą, która ma właściwości chłodzące i odświeżające.
Jaka herbata na kaszel mokry?
Jeśli masz mokry kaszel, warto rozważyć herbaty z dodatkiem cytryny, która jest bogata w witaminę C
i może pomóc wzmocnić układ odpornościowy oraz zwalczać infekcje. Innym sposobem na łagodzenie objawów mokrego kaszlu jest herbata z miodem i cynamonem, które mogą pomóc w wykrztuszeniu wydzieliny z dróg oddechowych oraz łagodzeniu podrażnienia gardła. Można też spróbować herbaty z imbirem, który ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Ale w przypadku imbiru należy zachować umiar, bo w większych ilościach imbir wysusza gardło.
Naturalne zioła i przypraw na kaszel.
Miód – naturalny antybiotyk
Miód jest jednym z najbardziej znanych leków na świecie. Według najnowszych badań opublikowanych w British Medical Journal stwierdzono, że miód (lepiej niż inne środki) jest naturalnym lekarstwem na poprawę infekcji górnych dróg oddechowych.
Badania wykazały, że miód nie tylko jest doskonałą alternatywą w leczeniu kaszlu, ale jest również alternatywą dla stosowania antybiotyków. Od dawna mówi się, że miód jest naturalnym antybiotykiem.
WHO stwierdziło, że antybiotyki przyjmujemy zbyt często i bez większego uzasadnienia. Nazbyt częste ich zażywanie uodparnia organizm na ich działanie.
Miód możesz spożywać kilka razy dziennie po łyżeczce, albo dodawać go do przestudzonej do 40 st.C. herbaty.
W wyższej temperaturze traci swoje właściwości prozdrowotne. Więcej o właściwościach miodu.
Polecamy miody kasztelańskie z Sierpca .
Czosnek- czy jest dobry na wirusy?
Od dawna stosowany, jako naturalne lekarstwo. Wszystkie badania przeprowadzone nad czosnkiem wykazały, że ma ogromne właściwości prozdrowotne a przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy. Zawarty w nim związek nazwany Allicyną, według badań , ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Ten związek przyczynia się do mobilizacji naszych leukocytów (białych krwinek), które zaczynają walczyć i zwalczać wirusy odpowiedzialne za wiele chorób m. Innymi za przeziębienia. Dodatkowo czosnek reguluje ciśnienie krwi.
Imbir i jego właściwości
Imbir został poddany nowemu badaniu opublikowanemu w grudniu 2020 r
Wykazało one, że imbir zapobiega przyczepianiu się wirusów do dróg oddechowych. Skutecznie zwalcza kaszel i przeziębienie. Ponad to imbir stosuje się przy dolegliwościach układu trawiennego, działa rozkurczowo, pomaga przy wzdęciach oraz zapobiega zlepianiu się płytek krwi czyli chroni przed zakrzepami.
Dobrze jest zastosować pastę z imbiru i czosnku.
Świeży starty korzeń imbiru mieszamy z kilkoma ząbkami rozgniecionego czosnku oraz niewielką ilością wody, Następnie dodajemy gorącą wodę i taki napój powinniśmy pić przez cały dzień.
Tybetańska herbata na przedłużenie życia.
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta anyżu
- dwa litry wody
- łyżeczka miodu
- zmielona ostra papryka
- korzeń startego imbiru
Do lekko ostudzonej wody do 40 st. Celsjusza dodajemy korzeń imbiru i pozostałe składniki i pozostawiamy na 2 -3 godziny. Tak przygotowaną herbatę popijamy cały dzień, najlepiej 30 minut przed posiłkiem
Również możesz do herbat dodać świeży imbir lub syrop z imbiru. Przepisy na rozgrzewające herbaty z imbirem
Tymianek na kaszel
Tymianek znany był już w starożytności. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i wykrztuśne (usuwa z organizmu nadmiar śluzu) a więc jest bardzo dobry na kaszel. Od dawna używany jest przy przeziębieniach, niestrawności , biegunce oraz, jako przyprawa do posiłków, bowiem ułatwia trawienie.
W dzisiejszych gospodarstwach domowych niejednokrotnie zioło to stoi na honorowym miejscu. Tymianek można nabyć w aptece w formie syropu. Można go również zaparzać samemu lub kupić herbatkę w skład, której wchodzi: tymianek, czarny bez, nagietek. Złagodzi kaszel.
Cebula – jakie ma właściwości?
Bardzo popularna, chyba nie ma domu, w którym by nie gościła. Jest warzywem bardzo zdrowym ponieważ posiada ogromne ilości przeciwutleniaczy, które z naszego organizmu usuwają nadmiar wolnych rodników. Poza tym w cebuli jest ogrom witaminy C. Posiada również związki siarki, witaminę B6, chrom, kwas foliowy.
Od dawien dawna syropki z cebuli stosowano przy przeziębieniach, kaszlu, infekcji dróg oddechowych.
Przepis mojej babci – bardzo prosty.
- 3 – 4 cebule obierz i pokrój, albo w talarki, albo w kostkę,
- dodaj 6 – 8 łyżek cukru lub miód.
- włóż w szklany słoik i go przykryj.
- odstaw na 48 godzin.
- Po tym czasie zlej syrop do karafki lub butelki. Pij ten syrop 2 – 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Syrop pij do godziny 18 – jeżeli nie chcesz mieć ataku kaszlu w nocy.
Polecam bardzo skuteczny.
Korzeń lukrecji – jakie ma właściwości?
Lukrecja, znana również jako Glycyrrhiza, jest rośliną występującą głównie w południowej Europie i Azji. Przez wieki była wykorzystywana w ziołolecznictwie i jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi ziół. Surowcem przemysłowym z lukrecji jest korzeń, który posiada wiele korzystnych właściwości dla zdrowia.
Korzeń lukrecji jest używany od wieków jako jeden z naturalnych środków łagodzących kaszel i ból gardła.
Lukrecja skutecznie zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i niektórych wirusów. Zioło to podaje się podaje się przy przewlekłym zapaleniu oskrzeli.
Lukrecję można nabyć w formie herbatek. Należy zaparzać ją przez 15 minut. Wiele gotowych syropów na kaszel zawiera między innymi ekstrakt z lukrecji.
Uwaga jeżeli chorujesz na nadciśnienie lub niewydolność nerek nie możesz stosować lukrecji.
Lukrecja doskonale sprawdza się:
- w zwalczaniu infekcji gardła
- dróg oddechowych
- problemów żołądkowych
- Korzeniowi lukrecji przypisuje się wiele pozytywnych właściwości, takich jak działanie moczopędne, przeczyszczające, przeciwzapalne, podnoszenie ciśnienia krwi, antyalergiczne i przeciwbakteryjne.
Jeśli chodzi o sposób przygotowywania lukrecji, można ją stosować zarówno zewnętrznie, jak i doustnie. Zewnętrznie, można ją stosować do przemywania i okładania skóry w przypadku przebarwień, piegów, suchości, stanów zapalnych, łuszczycy, wyprysków, tocznia, trudno gojących się ran i oparzeń. Natomiast wewnętrznie i zewnętrznie można ją stosować w przypadku trądziku pozostawiającego przebarwienia.
W praktyce, do przygotowania naparu z lukrecji na jedną szklankę wody można dodać 1-2 łyżki rozdrobnionego surowca. Należy gotować odwar przez 5-15 minut, a napar parzyć przez 30-40 minut, a następnie przecedzić. Zaleca się picie jednej szklanki naparu lub odwaru 2-4 razy dziennie. W przypadku nieżytów układu pokarmowego i oddechowego, zaleca się stosowanie małych dawek, ale częściej. Dla dzieci, herbatkę z lukrecji można parzyć w mleku z dodatkiem miodu lub soku malinowego, aby uczynić jej smak bardziej atrakcyjnym.
Herbaty na przeziębienie
Wszystkie herbaty posiadają bezmiar antyutleniaczy, które są odpowiedzialne za równowagę oksydacyjną w naszym organizmie. Nadmiar oksydantów powoduje choroby i starzenie się organizmu. Do każdej z herbat możesz dodać przyprawy takie jak goździki, imbir, miód, cytrynę, nalewkę, kardamon , które wzmacniają jej działanie. Herbaty polecane na przeziębienie: pu- erh, rooibos z urawy ekologicznej, sencha imbirowo-jabłkowa,
0 komentarzy