Herbata liściasta inaczej zwana herbatą sypaną/na wagę

Herbata liściasta (camellia) – to taka, która nie jest uwięziona w torebkach. Kupując herbatę na wagę możesz łatwo sprawdzić jej jakość. W ocenie pomagają nam nasze zmysły: wzrok, dotyk, zapach, smak. Herbata dobra gatunkowo charakteryzuje się  rozpoznawalnym, wyraźnym smakiem i aromatem. Zanurzone liście w wodzie powinny być śliskie oraz gładkie w dotyku.

Unikaj herbaty liściastej, która jest zbyt rozdrobiona i zawiera dużo drzewiastych fragmentów. Herbata liściasta jest źródłem antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia się i za wiele chorób. Wsypując do czajniczka susz herbaty pozwalasz liściom rozwinąć się a tym samym uwolnić aromat i wszystkie właściwości herbat.
Przypominam, że herbata to samo zdrowie.

Herbata ekspresowa (w torebkach)

Herbatę tzw. ekspresową pakuje się w torebki. Wystarczy torebkę wrzucić do kubka lub filiżanki, zalać wodą w odpowiedniej temperaturze i napar gotowy. Kilka lat temu byłam na Sri Lance (Cejlon) na plantacji herbaty, a później w zakładzie, gdzie liście herbaty poddawane były obróbce.

Z krzaka camellia  powstaje herbata czarna, herbata zielona, oolong, biała, żółta, matcha. Różnią się miedzy sobą czasem zbiorów i procesem produkcyjnym. Jedne są całkowicie oksydowane, w innych jest przerywana oksydacja a jeszcze inne poddawane są procesowi fermentacji  (pu-erh potocznie zwana czerwoną). W czasie prezentacji dowiedziałam się, że do torebek pakuje się rozdrobnione i zwinięte w małe kulki liście, które nie spełniły wymogów herbaty na wagę.

Wniosek sam się nasuwał –  lepsza jest jakość herbat na wagę.
Ostatnio jednak czytałam, że producenci herbat w torebkach, umieszczają susz coraz lepszej jakości. Najlepszy sposób sprawdzenia, to rozdarcie torebki i zaparzeniu suszu w imbryku. Wtedy będziecie mogli porównać i zobaczyć różnicę w smaku, zapachu i wyglądzie.

Produkcja herbaty sypanej do torebek nazywa się z angielskiego CTC  Zmiażdżenie  Rozdarcie Skręcenie

Zalety herbaty liściastej:

  • łatwo sprawdzić – prawie natychmiast – jej jakość,
  • liście herbaty uwalniają naturalny aromat, smak i wszystkie właściwości prozdrowotne,
  • w czasie spotkań można stworzyć rytuał zaparzania herbaty oraz delektowania się jej smakiem i zapachem,
  • zaparzanie herbaty w sposób tradycyjny czyli w odpowiednim imbryku i podawanie jej w ładnych filiżankach – jest bardziej szykowne.

Wady herbaty liściastej:

  • przygotowanie naparu z herbaty liściastej wymaga czasu i akcesoriów. Innych wad nie znajduję.

Zalety herbaty ekspresowej:

  • łatwość i szybkość przygotowania naparu (to był podstawowy powód uwięzienia herbaty w torebkach).
    W samolotach, pociągach, barach szybkiej obsługi – wszędzie tam serwuje się herbatę w torebkach.
    Jest to najprostszy sposób, nie wymagający akcesoriów do parzenia herbaty.

    Ale w domowym zaciszu bądź podczas spotkania z rodziną, przyjaciółmi warto dać od siebie więcej niż tylko wstawienie wody na herbatę i ugościć siebie/gości na najwyższym poziomie. Być może niektórzy napiją się takiej herbaty wyższej jakości pierwszy raz i im posmakuje. 

Wady herbaty ekspresowej:

  • herbata uwięziona w torebkach może być gorszej jakości. Proponuję  rozciąć torebkę i zaparzyć susz,
  • pozbawiamy się możliwości wykwintnego picia herbaty.

0
Share via
Copy link