Herbata liściasta inaczej zwana herbatą sypaną/na wagę
Herbata liściasta (camellia) – to taka, która nie jest uwięziona w torebkach. Kupując herbatę na wagę możesz łatwo sprawdzić jej jakość. W ocenie pomagają nam nasze zmysły: wzrok, dotyk, zapach, smak. Herbata dobra gatunkowo charakteryzuje się rozpoznawalnym, wyraźnym smakiem i aromatem. Zanurzone liście w wodzie powinny być śliskie oraz gładkie w dotyku.
Unikaj herbaty liściastej, która jest zbyt rozdrobiona i zawiera dużo drzewiastych fragmentów. Herbata liściasta jest źródłem antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia się i za wiele chorób. Wsypując do czajniczka susz herbaty pozwalasz liściom rozwinąć się a tym samym uwolnić aromat i wszystkie właściwości herbat.
Przypominam, że herbata to samo zdrowie.
Herbata ekspresowa (w torebkach)
Herbatę tzw. ekspresową pakuje się w torebki. Wystarczy torebkę wrzucić do kubka lub filiżanki, zalać wodą w odpowiedniej temperaturze i napar gotowy. Kilka lat temu byłam na Sri Lance (Cejlon) na plantacji herbaty, a później w zakładzie, gdzie liście herbaty poddawane były obróbce.
Z krzaka camellia powstaje herbata czarna, herbata zielona, oolong, biała, żółta, matcha. Różnią się miedzy sobą czasem zbiorów i procesem produkcyjnym. Jedne są całkowicie oksydowane, w innych jest przerywana oksydacja a jeszcze inne poddawane są procesowi fermentacji (pu-erh potocznie zwana czerwoną). W czasie prezentacji dowiedziałam się, że do torebek pakuje się rozdrobnione i zwinięte w małe kulki liście, które nie spełniły wymogów herbaty na wagę.
Wniosek sam się nasuwał – lepsza jest jakość herbat na wagę.
Ostatnio jednak czytałam, że producenci herbat w torebkach, umieszczają susz coraz lepszej jakości. Najlepszy sposób sprawdzenia, to rozdarcie torebki i zaparzeniu suszu w imbryku. Wtedy będziecie mogli porównać i zobaczyć różnicę w smaku, zapachu i wyglądzie.
Produkcja herbaty sypanej do torebek nazywa się z angielskiego CTC Zmiażdżenie Rozdarcie Skręcenie
Zalety herbaty liściastej:
- łatwo sprawdzić – prawie natychmiast – jej jakość,
- liście herbaty uwalniają naturalny aromat, smak i wszystkie właściwości prozdrowotne,
- w czasie spotkań można stworzyć rytuał zaparzania herbaty oraz delektowania się jej smakiem i zapachem,
- zaparzanie herbaty w sposób tradycyjny czyli w odpowiednim imbryku i podawanie jej w ładnych filiżankach – jest bardziej szykowne.
Wady herbaty liściastej:
- przygotowanie naparu z herbaty liściastej wymaga czasu i akcesoriów. Innych wad nie znajduję.
Zalety herbaty ekspresowej:
- łatwość i szybkość przygotowania naparu (to był podstawowy powód uwięzienia herbaty w torebkach).
W samolotach, pociągach, barach szybkiej obsługi – wszędzie tam serwuje się herbatę w torebkach.
Jest to najprostszy sposób, nie wymagający akcesoriów do parzenia herbaty.Ale w domowym zaciszu bądź podczas spotkania z rodziną, przyjaciółmi warto dać od siebie więcej niż tylko wstawienie wody na herbatę i ugościć siebie/gości na najwyższym poziomie. Być może niektórzy napiją się takiej herbaty wyższej jakości pierwszy raz i im posmakuje.
Wady herbaty ekspresowej:
- herbata uwięziona w torebkach może być gorszej jakości. Proponuję rozciąć torebkę i zaparzyć susz,
- pozbawiamy się możliwości wykwintnego picia herbaty.
0 komentarzy