Wiele osób pije herbatę. Ten napój jest nie tylko sposobem na ugaszenie pragnienia, ale także częścią spotkań towarzyskich. W różnych kulturach picie herbaty stało się prawdziwym rytuałem.
Zdrowotne właściwości zielonej herbaty
Zielona herbata cieszy się coraz większą popularnością. Wynika to przede wszystkim z jej działania prozdrowotnego, które zostało potwierdzone przez liczne badania naukowe. Substancje znajdujące się w zielonej herbacie mają pozytywny wpływ między innymi na działanie mózgu, a także układu trawiennego.
Jaką role odgrywają antyoksydanty znajdują się w zielonej herbacie
Antyoksydanty usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, które odpowiedzialne są za choroby i starzenie się.
Dzięki bardzo dużej zawartości antyoksydantów zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
Najważniejszym antyutleniaczem jest EGCG. Optymalizuje on poziom cukru we krwi, normuje ciśnienie krwi
i co najważniejsze -można przeczytać w opracowaniach- hamuje namnażanie się komórek rakowych.
Przeciwutleniacze sprawiają także, że zielona herbata jest naturalnym sposobem na spowolnienie procesów starzenia się. Dotyczy to także skóry, zwłaszcza efektów fotostarzenia, ponieważ herbata bardzo skutecznie chroni przed niekorzystnymi skutkami działania promieniowania UV.
Zielona herbata może być także bardzo smacznym napojem. Wystarczy wiedzieć w jaki sposób należy ją prawidłowo parzyć. Przede wszystkim nie można tego robić zbyt długo, ponieważ napar nabierze nieprzyjemnego, gorzkawego posmaku. Dzięki prawidłowemu przygotowaniu napar będzie miał dużo bardziej delikatny smak, a jego picie będzie prawdziwą przyjemnością. Warto spróbować zielonej herbaty z imbirem, wspomaga odchudzanie i smakuje niesamowicie. Zdecydowanie herbata zielona na zwiększenie metabolizmu.
Dlaczego zielonej herbaty nie zalewać wrzątkiem?
Zielona herbata zalana wrzątkiem może stracić część swoich korzystnych związków np katechiny, natomiast nie spowoduje to żadnych szkodliwych działań. Przeczytałam w literaturze francuskiej, że przy przeziębieniach można wyjątkowo zalać zieloną herbatę wrzątkiem, ale tylko jeden kubek.
Zalewanie zielonej herbaty wrzątkiem może prowadzić do nadmiernego rozpuszczenia się związków chemicznych, co może prowadzić do zmiany smaku i aromatu a to tez jest bardzo ważna właściwość herbaty.
Dlatego zaleca się zaparzenie zielonej herbaty w wodzie o temperaturze około 70-80°C, co pozwoli na zachowanie naturalnego smaku i aromatu. Woda o takiej temperaturze jest wystarczająco gorąca, aby uwolnić składniki aktywne, ale nie na tyle, aby zniszczyć ich wartość odżywczą. Zielona herbatę powinno się wybudzić, czyli zalać susz woda w temperaturze 80 st. C i prawie natychmiast wylać wodę i ponownie zalać susz. Ten sam susz możesz zaparzać kilka razy.
Ile dziennie można wypić herbaty zielonej?
Nie ma ograniczeń. Wszystko zależy od Ciebie, znam osoby, które po 7 filiżankach czują się znakomicie i takie, którym wystarczą dwie. Pamiętajmy, że zielona herbata również zawiera kofeinę, jedna więcej np. zielona herbata Matcha i Sencha a najmniej Bancha. Musisz obserwować swój organizm. W literaturze spotkałam się ze stwierdzeniem, że zieloną herbatę można pic do 4 filiżanek dziennie. Ale zarówno Japończycy jak i Chińczycy wypijają dużo więcej.
Zakończenie
Zielona herbata zdrowa i smaczna. To prawda jest duży wybór tej herbaty, może byc czysta lub mieszanka
np. 7 skarbów Cesarza do herbat zielonych też dodawane są kwiaty i aromaty np. Herbata zielona z cytryną
Zielona herbata jest doskonałym napojem przygotowanym na zimno – cold brew i jako ice tea
Wystarczy zimna wodą zalać liście herbaty i odstawić na noc do lodówki. Rano odcedzić fusy i można pic cały dzień. Możesz dodać do niej limonkę, cytrynę i dosłodzić miodem.
Thank you very much