Grudzień ma dwa oblicza, z jednej strony święta Bożego Narodzenia, które stały się jakby tradycją narodową. Wierzący, niewierzący zasiadają do stołu wigilijnego, obdarowują się prezentami, składają sobie życzenia.

Z drugiej strony jest to czas nasilających się przeziębień, gryp, że nie wspomnę o covidzie. Jest jeszcze jedna bardzo ważna choroba występująca, o każdej porze roku i co najważniejsze już nie musi być śmiertelna, jeżeli w porę zaczniesz leczenie. Mam na myśli raka, który niestety nadal zbiera żniwo, bo nie ma miejsc w szpitalu, bo zbyt późno rozpoznany, bo zabrakło miejsc na badania specjalistyczne, brak dostępu do lekarza onkologa etc.

Do najnowszych osiągnięć medycyny mają dostęp osoby uprzywilejowane i bardzo zamożne.

Herbata z miodem pszczelim i cytryną

Taka kompozycja herbata, miód, cytryna/pomarańcza najczęściej króluje porą jesienno-zimową. Wiele osób zresztą nie wyobraża sobie herbaty bez dodatku cukru i cytryny. Cytrynian glinu, który powstaje nie ma też negatywnego wpływu na nasz organizm więc śmiało możemy pić herbatę w takim połączeniu.

Najważniejsze zasady, które warto przestrzegać to wybór miejsca zakupu herbaty. Dobrze jakby to była dobrej jakości herbata. Jeśli już chemy słodzić miodem, ale chcemy zachować jego właściwości zdrowotne to warto poczekać, aż herbata trochę przestygnie i będzie mieć ok. 40C. Wtedy nie tracimy związków prozdrowotnych obecnych w miodach.

Metody konwencjonalne i niekonwencjonalne w leczeniu raka

W periodyku „Metody holistyczne i alternatywne w leczeniu raka” Beata Rossbach opisuje połączenie dwóch metod: medycynę konwencjonalną i niekonwencjonalną.

Procedura ta opiera się na czterech filarach.

Psychika

Stabilna psychika dzięki psychoonkologii, grupy samopomocowe, wzmacnianie poczucia własnej wartości.

Układ odpornościowy

Wzmacnianie układu odpornościowego za pomocą substancji witalnych, szczepionek przeciwnowotworowych, grzybów leczniczych itp

Aktywizacja

Aktywizacja fizyczna przy pomocy sportu uprawianego wspólnie z innymi pacjentami onkologicznymi oraz ruch na co dzień.

Odżywianie

Zmiana nawyków żywieniowych na wyważoną dietę.

Pij dużo zielonej herbaty

Zielona herbata jest bogata w polifenole, przede wszystkim w kwas elagowy oraz galusan epigallokatechiny (EGCG). EGCG łączy się z receptorami komórek nowotworowych i blokuje tutaj enzym o nazwie reduktaza  dihydrofolianowa, w wyniku czego uniemożliwia wzrost jak i podziały komórkowe komórek nowotworowych. Kilka filiżanek zielonej herbaty dziennie powinno zatem należeć do obowiązkowego programu, jeśli chcemy aktywnie przeciwdziałać chorobom nowotworowym lub już się z taką chorobą zmagamy.

Negatywny wpływ nadmiaru wolnych rodników.

Od dawna wiemy, że negatywny wpływ na nasz organizm ma nadmiar wolnych rodników ( stres oksydacyjny). Znamy również jego skutki.

Z pomocą  przychodzą nam polifenole, których to zadaniem jest pozbyć się z naszego organizmu nadmiaru wolnych rodników. Polifenole występują w owocach (polecam jabłka), w warzywach wszelkiego rodzaju i we wszystkich herbatach.

Codziennie powinniśmy wypijać kilka jej filiżanek. Jestem przeciwniczką herbat parzonych w torebkach na ten temat pisałam herbaty na wagę czy w torebkach

Spożywanie herbaty powinna stać się nawykiem a tym samym zły nawyk (palenie papierosów) zamienić w dobry . Herbata winna być parzona w rytualny sposób. Wypijana (nie) w biegu. Przy niej odpoczniesz zrelaksujesz się, spotkasz się z przyjaciółmi. Bardzo ważne jest aby mieć chwilę tylko dla siebie.

W te grudniowe dni wspaniale sprawdzą się herbaty owocowe

Zawierają mnóstwo polifenoli. Herbatkę owocową  zaleca się dzieciom, zamiast kupowanych napojów słodzonych.

Herbatki można dosłodzić miodem. I słodko i zdrowo.

Herbaty zielone


Herbaty zielone mogą być czyste, czyli bez żadnych dodatków lub herbaty do których dodaje się np. ryż zarówno biały jak i prażony. Do herbat dodawane są również kwiaty np. jaśminu, granatu lub tworzy się mieszankę jagodowo – figową, imbirową (wskazana na  na rozgrzanie organizmu).

Herbata biała

Herbata biała jest najmniej przetworzona o jej zaletach przeczytasz biała herbata i jej właściwości

klienci pytają ile biała herbata zawiera teiny (kofeiny) ponieważ jedna źródła podają, że bardzo dużo, drugie, że bardzo mało. Prawda jest taka, że biała herbata w zależności od rodzaju zawiera różne ilości kofeiny zresztą tak samo pozostałe. Przeczytaj ile kofeiny jest w herbacie

Herbata czarna

Tym się różni od pozostałych herbat, że jest – mówiąc w uproszczeniu – całkowicie oksydowana, czyli utleniana. W herbatach zielonych oraz oolong (herbata ulung popularna w czasach PRL) przerywa się proces oksydacji poprzez podgrzewanie. Natomiast białe herbaty poddawane są tylko procesowi więdnięcia, a więc są najmniej przetworzone.

Zajrzyj do artykułu – Kawa z czasów PRL

Herbaty czarne mają również bardzo dużo polifenoli. Można je łączyć z herbatami owocowymi lub nabywać gotowe mieszanki. Herbata czarna doskonale komponuje się z cytryną, goździkami, imbirem czy rumem albo z nalewką.
Jest cała gama smaków od łagodnych do mocnych , wyrazistych. Napar może być bardzo jasny jak i bardzo ciemny.

Herbata Rooibos

Herbata Rooibos należy do herbat ziołowych głownie uprawiana jest w RPA. Jej zaletą jest to, że nieposiana kofeiny a za to mnóstwo polifenoli. Wskazana jest dla kobiet w ciąży zapobiega nudnościom mogą ją pić dzieci. Herbatę tę można dosłodzić np. miodem.

Jaką pić herbatę? Taką, która Ci smakuje.

0