„Wiosna, wiosna znów nam ubyło lat”

Wiosna to dla wielu z nas najpiękniejsza pora roku. Może dlatego, że przyroda budzi się do życia, wszystko takie młode i takie świeże.
Skaldowie śpiewają


Wiosna – cieplejszy wieje wiatr,
Wiosna – znów nam ubyło lat,
Wiosna, wiosna w koło, rozkwitły bzy.
Śpiewa skowronek nad nami,
Drzewa strzeliły pąkami,
Wszystko kwitnie w koło, i ja, i t
y.


Wiosna sprzyja rodzącym się nowym uczuciom, serce mocniej bije, zakładamy różowe okulary. Czar wiosny działa na nas wszystkich.

Zacytuje fragment mojego ulubionego wiersza Julina Tuwima
A jeżeli coś? A jeżeli tak?
Rozgołębią mi się zorze
Ogniem cały świat zagorze
Jak czerwony mak
Bo jeżeli tak
No to…… Boże


Ciemniejsza strona wiosny


Organizm po zimie i na dodatek w czasie nasilonej pandemii jest osłabiony i mało odporny. Przez parę miesięcy natura dawkowała nam słońce w bardzo małych ilościach. Czujemy się zmęczeni, apatyczni i tu w sukurs przychodzą nam herbaty.

Herbaty wiosenne na poprawę nastroju

Herbaty wiosenne, które poprawią nam nastrój to te, które zachwycą nas swoim smakiem i aromatem. Do suszu niektórych herbat dodaje się ingrediencje takie jak np. płatki kwiatów czy kawałki owoców. Przełamują one smak i przydają naparowi piękna. I cóż tu więcej chcieć? Herbaty różnią się między sobą smakiem, aromatem i kolorem naparu. Od bardzo jasnych słomkowych do bardzo ciemnych. Musisz próbować, smakować i znaleźć swój bukiet, który każdego dnia wprawi cię w doskonały nastrój i przypływ energii.

5 najlepszych herbat na wiosnę (ranking subiektywny)

Na początek polecam herbatę Pu-erh Bio


Herbata Pu-erh
pochodzi z regionu Yuunan i jest fermentowana. Jak wiadomo produkty, które poddawane są fermentacji wzmacniają organizm.

Niegdyś przechowywana była w specjalnych grotach- nawet przez 60 lat i była jedną z najdroższych herbat.
Dziś dzięki nowoczesnej technologii produkcja jej jest dużo krótsza. Napar Pu-erh charakteryzuje się wyrazistym korzennym smakiem. Ten sam susz można zaparzać trzy razy. I tak, krótkie parzenie do 3 minut pobudza , dłuższe ma działanie relaksacyjne.



Należy dodać, że herbata potocznie nazywana jest spalaczem tłuszczu -„podkręca” nasz metabolizm. Jeżeli stosujesz dietę odchudzającą –co wraz z wiosną staje się bardzo modne- pij Pu-erh. Ostrzeżenie :nie działa w połączeniu ze słodyczami.

Dla przypomnienia wszystkie herbaty z krzaka camellia sinensis posiadają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które usuwają nadmiar wolnych rodników. W nadmiarze odpowiedzialne są one za wiele chorób i starzenie się organizmu.
Pu-erh zapewni Ci zdrowie oraz dobry nastój szczególnie wtedy, kiedy zgubisz niechciane kilogramy. Czytaj również właściwości herbaty PU-erh

herbaty na wiosne

Drugą herbatę jest- jak sama nazwa sugeruje -Wiosenne przebudzenie”.

Herbata Wiosenne Przebudzenie jest mieszanką białej herbaty Pai –Mu-Tan oraz zielonej herbaty sencha.
Dodano do niej owoce takie jak: kawałki mango, truskawki, ananasa, pomarańczy oraz płatki nagietka. Napar nie tylko ma ogromne właściwości prozdrowotne i smakowe ale również jest bardzo miły dla oka.

Herbata biała jest najwcześniej zbierana i poddawana tylko procesowi więdnięcia. Zielona ma przerywaną oksydację poprzez podgrzewanie. Zawiera bardzo silny antyoksydant EGCG, który między innymi hamuje namnażanie się komórek rakowych. Czytaj właściwości zielonych herbat.

”Wiosenne Przebudzenie” cieszy się bardzo dużą popularnością wśród miłośników herbat.

Trzecią herbatą, której napar zachwyci twoje oczy to Sencha z Butterflay Pea Blossoms.

Jest to zielona herbata z niebieskim kwiatem. Posiada olśniewający niebieski kolor, który pod wpływem kwasu (odrobina cytryny) zmieni się w lila róż.
W skład jej wchodzi: herbata sencha, kostki lilac dragon (smoczy owoc), trawa cytrynowa, kostki pomelo, skórka cytryny, płatki arbuza.

Czwartą herbatę, którą polecam jest herbata czarna PEETIGALA.

Herbaty czarne są w pełni oksydowane na skutek czego wytwarza się związek chemiczny Teaflawiny porównywalny do EGCG w zielonej herbacie.

Jeżeli masz kłopoty żołądkowe np. niestrawność – sięgnij po czarna herbatę. Napar herbaty PEETIGALA jest i pikantny i lekko słodki i niezwykle aromatyczny. Dodatkowo możesz do niej dodać odrobinę śmietanki i dosłodzić ją miodem lub na wzór rosyjski konfiturą.

Piątą herbatą jest Rooibos.


Herbata Rooibos zaliczana jest do herbat ziołowych. Pochodzi z Południowej Afryki i wytwarzana jest z liści czerwonokrzewu. Nie zawiera kofeiny, za to mnóstwo przeciwutleniaczy, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników.

Napar mogą pić właściwie wszyscy. Polecany jest kobietom ciąży ponieważ łagodzi nudności i lekko uspokaja. Rooibos mogą pić również dzieci zamiast gotowych słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych. Czytaj właściwości herbaty Rooibos

Podsumowanie

Próbuj, smakuj i wybieraj. Bez wątpienia wzmocnią twój organizm, poprawią nastrój i będziesz miał większy przypływ energii.

Zakochaj się w herbacie od pierwszego parzenia.

Herbaty wiosenne – wybierz coś dla siebie lub podaruj w prezencie

0