Oto kilka najczęściej zadawanych pytań

Czy herbata ma właściwości prozdrowotne?

Tak każda z herbat ma właściwości prozdrowotne, ponieważ zawiera polifenole, czyli organiczne związki chemiczne występujące w wielu jadalnych roślinach. Mają one działanie antyoksydacyjne.W zielonej herbacie występuje katechina ECGC najsilniejszy przeciwutleniacz. W czarnej herbacie występują teaflawiny. Badania wykazały, ze zarówno ECGC jak teaflawiny maja dobroczynne prozdrowotne właściwości.

Czy herbata zawiera kofeinę?

 Kofeina w herbacie nazywa się teiną, ale jest to ten sam związek chemiczny.Kofeina wiąże się w herbacie z aminokwasem L-teaniną, który łagodzi działanie kofeiny. Aminokwas ten ma działanie uspokajające, łagodzące stres i stabilizujące nastrój. Najwięcej  L–teaniny jest w zielonej herbacie.

Czy picie herbaty odchudza?

Herbata może mieć działanie wspomagające dietę odchudzającą. Spalaczem tłuszczu nazywa się czerwoną herbatę Pu-erh oraz zieloną.

Czy herbatę można pić do posiłków?

Herbaty powinno się pić miedzy posiłkami. Najwcześniej 20 minut po posiłku.

Czy czas parzenia herbaty i temperatura mają znaczenie?

Mają ogromne znaczenie, jeżeli chcemy skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw herbaty.

Czas i temperatury parzenia herbat.

Herbata czerwona Pu-Erh

Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek suszu herbaty na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez 1-5 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Można ją zaparzać 3 razy.

Herbata biała

Wsyp 4-5 łyżeczek suszu herbaty na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez 2 -3 minuty w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

Herbata czarna

Wsyp od 4 do 5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez około 2-4 minuty w 100 stopniach Celsjusza lub w tzw. białym wrzeniu.

Herbata zielona

Wsyp od 4 do 5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę powinno się zaparzać przez około 1 do 3 minut w 65- 80 stopni Celsjusza.

Herbata Rooibos

Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek na litr naparu. Herbatę powinno się parzyć przez 8- 10 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Herbata ziołowa

Wsyp 3-4 czubate łyżki stołowe ziół na litr naparu. Herbatę powinno się parzyć przez około 5- 10 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Herbata owocowa

Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę powinno się parzyć przez około 10- 12 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

 

 

0
X

ZGARNIAJ RABATY. ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).