Oto kilka najczęściej zadawanych pytań

Czy herbata ma właściwości prozdrowotne?

Tak każda z herbat ma właściwości prozdrowotne, ponieważ zawiera polifenole, czyli organiczne związki chemiczne występujące w wielu jadalnych roślinach. Mają one działanie antyoksydacyjne.W zielonej herbacie występuje katechina ECGC najsilniejszy przeciwutleniacz. W czarnej herbacie występują teaflawiny. Badania wykazały, ze zarówno ECGC jak teaflawiny maja dobroczynne prozdrowotne właściwości.

Czy herbata zawiera kofeinę?

 Kofeina w herbacie nazywa się teiną, ale jest to ten sam związek chemiczny.Kofeina wiąże się w herbacie z aminokwasem L-teaniną, który łagodzi działanie kofeiny. Aminokwas ten ma działanie uspokajające, łagodzące stres i stabilizujące nastrój. Najwięcej  L–teaniny jest w zielonej herbacie.

Czy picie herbaty odchudza?

Herbata może mieć działanie wspomagające dietę odchudzającą. Spalaczem tłuszczu nazywa się czerwoną herbatę Pu-erh oraz zieloną.

Czy herbatę można pić do posiłków?

Herbaty powinno się pić miedzy posiłkami. Najwcześniej 20 minut po posiłku.

Czy czas parzenia herbaty i temperatura mają znaczenie?

Mają ogromne znaczenie, jeżeli chcemy skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw herbaty.

Czas i temperatury parzenia herbat.

Herbata czerwona Pu-Erh

Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek suszu herbaty na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez 1-5 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Można ją zaparzać 3 razy.

Herbata biała

Wsyp 4-5 łyżeczek suszu herbaty na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez 2 -3 minuty w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

Herbata czarna

Wsyp od 4 do 5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez około 2-4 minuty w 100 stopniach Celsjusza lub w tzw. białym wrzeniu.

Herbata zielona

Wsyp od 4 do 5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę powinno się zaparzać przez około 1 do 3 minut w 65- 80 stopni Celsjusza.

Herbata Rooibos

Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek na litr naparu. Herbatę powinno się parzyć przez 8- 10 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Herbata ziołowa

Wsyp 3-4 czubate łyżki stołowe ziół na litr naparu. Herbatę powinno się parzyć przez około 5- 10 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Herbata owocowa

Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę powinno się parzyć przez około 10- 12 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

 

 

0
X

Zapisz się na newsletter i ZGARNIAJ RABATY!

Poinformujemy Cię, gdy tylko pojawią się dodatkowe rabaty od cen objętych promocją. WARTO korzystać, bo czas na dodatkowe promocje jest bardzo krótki.

Zapisz mnie. (Możesz zrezygnować w dowolnym momencie).