Oto kilka najczęściej zadawanych pytań, o które najczęściej pytacie. 

Postanowiłam zebrać najczęściej pojawiające się pytanie i jeszcze raz odpowiedzieć na nie w jednym artykule. 

Czy herbata ma właściwości prozdrowotne?

Tak, każda z herbat ma właściwości prozdrowotne, ponieważ zawiera polifenole, czyli organiczne związki chemiczne występujące w wielu jadalnych roślinach. Mają one działanie antyoksydacyjne, czyli usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. W zielonej herbacie występuje katechina EGCG, najsilniejszy przeciwutleniacz. W czarnej herbacie występują teaflawiny. Badania wykazały, ze zarówno EGCG, jak teaflawiny maja dobroczynne prozdrowotne właściwości.

Czy herbata zawiera kofeinę?

Kofeina w herbacie nazywa się teiną, ale jest to ten sam związek chemiczny. Kofeina wiąże się w herbacie z aminokwasem L-teaniną, który łagodzi działanie kofeiny. Aminokwas ten ma działanie uspokajające, łagodzące stres i stabilizujące nastrój. Najwięcej  L–teaniny jest w zielonej herbacie. Więcej znajdziecie w artykule – Herbata i kofeina.

Czy picie herbaty odchudza?

Herbata może mieć działanie wspomagające dietę odchudzającą. Spalaczem tłuszczu nazywa się czerwoną herbatę Pu-erh oraz zieloną. Więcej znajdziecie w artykule – Czy herbata odchudza?

Czy herbatę można pić do posiłków?

Herbaty pijemy do śniadania, po podwieczorku, po obiedzie i kolacji. Herbata pu-erh, zielona, czarna przyspieszają trawienie Kiedyś uważało się, że herbaty powinno się pić miedzy posiłkami ponieważ wypłukują minerały. Dziś już się tak nie uważa. Japończycy i Chińczycy piją po kilkanaście filiżanek herbat i nic im się nie wypłukuje. Michael Mosley napisał w swojej książce „Jelita wiedzą lepiej”, że do posiłków można pić herbatę.

Czy czas parzenia herbaty i temperatura mają znaczenie?

Mają ogromne znaczenie, jeżeli chcemy skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw herbaty. Dodatkowo, bardzo ważnym czynnikiem jest sama woda i tzw. biały wrzątek. Więcej na ten temat przeczytanie w artykule – Biały wrzątek – jak gotować wodę na herbatę?

Czas i temperatury parzenia herbat

Herbata czerwona Pu-Erh

Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek suszu herbaty na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez 1-5 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Można ją zaparzać 3 razy.

Herbata biała

Wsyp 4-5 łyżeczek suszu herbaty na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez 2 -3 minuty w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

Herbata czarna

Wsyp od 4 do 5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez około 2-4 minuty w 100 stopniach Celsjusza lub w tzw. białym wrzeniu.

Herbata zielona

Wsyp od 4 do 5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę powinno się zaparzać przez około 1 do 3 minut w 65- 80 stopni Celsjusza.

Herbata Rooibos

Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek na litr naparu. Herbatę powinno się parzyć przez 8- 10 minut w temperaturze 100 st. Celsjusza.

Herbata ziołowa

Wsyp 3-4 czubate łyżki stołowe ziół na litr naparu. Herbatę parzymy przez około 5- 10 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Herbata owocowa

Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez około 10- 12 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.


0