Właściwościach herbat -najczęściej zadawane pytania – postanowiłam je zebrać i jeszcze raz odpowiedzieć na nie w jednym artykule.
Czy herbata ma właściwości prozdrowotne?
Czy herbaty są zdrowe ? – częste pytanie. Tak, każda z herbat ma właściwości prozdrowotne, ponieważ zawiera polifenole, czyli organiczne związki chemiczne występujące w wielu jadalnych roślinach.
Mają one działanie antyoksydacyjne, czyli usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników.
W zielonej herbacie występuje katechina EGCG, najsilniejszy przeciwutleniacz. W czarnej herbacie występują teaflawiny.
W publikacji “metody holistyczne i alternatywne w leczeniu raka” (Beate Rossbach) autorka twierdzi,
że EGCG uniemożliwia wzrost i podziały komórek nowotworowych , dlatego też należy pić kilka filiżanek dziennie zielonej herbaty.
Teaflawiny zaliczają się do senolityków, które spowalniają starzenie się organizmu po przez eliminowanie szkodliwych komórek senescentnych,
Czy herbata zawiera kofeinę?
Kofeina w herbacie nazywa się teiną, ale jest to ten sam związek chemiczny. W różnych herbatach (camellia sinensis) jest różna jej ilość. Przeczytaj – Herbata i kofeina.
Kofeina w zielonej herbacie wiąże się z aminokwasem L-teaniną, który łagodzi jej działanie. Aminokwas ten łagodzi stres i stabilizujące nastrój, uspokaja.
Czy picie herbaty odchudza?
Herbata może mieć działanie wspomagające dietę odchudzającą. “Spalaczem” tłuszczu nazywa się herbatę Pu-erh ( potoczna nazwa herbata czerwoną) oraz zieloną. Czarna herbata z kolei zaliczana jest do herbaty na trawienie, co też jest ważne przy stosowaniu różnych diet.
Więcej znajdziecie w artykule – Czy herbata odchudza?
Czy herbatę można pić do posiłków?
Herbaty pijemy do śniadania, do podwieczorku, po obiedzie i do kolacji. Herbata pu-erh, zielona, czarna przyspieszają trawienie. Kiedyś sądzono, że herbaty nie powinno się pić do posiłków ponieważ wypłukują minerały. Dziś już się tak nie uważa. Japończycy i Chińczycy piją po kilkanaście filiżanek herbat i nic im się nie wypłukuje. Michael Mosley napisał w swojej książce “Jelita wiedzą lepiej”, że do posiłków można pić herbatę. Powstają różne kursy, szkoły parzenia i serwowania herbaty do różnych przekąsek, czy deserów. Np. zielona świetnie łączy się z Sushi. Anglicy i nie tylko, do śniadania piją English Breakfast
Czy herbaty można pić na noc ?
Jest to indywidualna sprawa. Jedna osoba może pić herbatę na noc i nie ma żadnych działań ubocznych np. brak snu (ja do takich należę). Inni maja trudności z zasypianiem. Taką “najbezpieczniejszą” herbatą jest herbata zielona, która posiada l-teaninę ponieważ- tak, jak wcześniej napisałam- L-teanina stabilizuje nastrój, wycisza, łagodzi napięcia.
Od jakiego wieku można podawać dzieciom herbaty?
Takie pytanie budzi najwięcej kontrowersji. Zdania są podzielone. Chodzi tutaj przede wszystkim
o zawartość kofeiny (teiny ) w herbacie. W różnych herbatach (mówimy tu o herbatach z krzaka cameliia sinensis) jest jej różna zawartość, nie mniej teina jest. Powszechnie uważa się, że dzieci powinny pić herbaty bezkofeinowe. Najbezpieczniejsze są Rooibosy (zalicza się je do herbat ziołowych).
Nie zawierają kofeiny za to mnóstwo antyoksydantów, które to eliminują z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Herbatę taką można pić na zimno i na ciepło, dosłodzić miodem.
Również dobrymi herbatami dla dzieci są herbaty owocowe, które z powodzeniem zastępują popularne napoje sprzedawane w sklepach. Herbaty owocowe można dosłodzić miodem.
Czy czas parzenia herbaty i temperatura mają znaczenie?
Mają duże znaczenie, jeżeli chcemy skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw herbaty. Dodatkowo, bardzo ważnym czynnikiem jest sama woda i tzw. biały wrzątek. Do niedawna wyznawano pogląd, że do parzenia herbaty woda powinna być tylko raz przegotowana. Dzisiaj uważa się, że nie ma to znaczenia.
Więcej na ten temat przeczytanie w artykule – Biały wrzątek – jak gotować wodę na herbatę?
Czas i temperatury parzenia herbat
Herbata czerwona Pu-Erh
Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek suszu herbaty na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez 1-5 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Można ją zaparzać 3 razy.
Herbata biała i oolong
Wsyp 4-5 łyżeczek suszu herbaty na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez 2 -3 minuty w temperaturze 75-85 stopni Celsjusza. Można ją zaparzać 2 – 3 razy
Herbata czarna
Wsyp od 4 do 5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez około 2-4 minuty w 100 stopniach Celsjusza lub w tzw. białym wrzeniu. Parzymy ten sam susz tylko raz.
Herbata zielona
Wsyp od 4 do 5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę powinno się zaparzać przez około 1 do 3 minut w 65- 80 stopni Celsjusza. Ten sam susz możemy zaparzać 3 razy
Inny sposób parzenia herbaty z krzaka camellia sinensis
Herbaty można zaparzać na sposób wschodni więcej suszu, mniej wody i krótszy czas parzenia.
Przeczytaj: jak parzyć herbaty sypane.
Coraz częściej herbaty parzymy na zimno (oksymoron). Przeczytaj cold brew
Rooibos
Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek na litr naparu. Herbatę powinno się parzyć przez 8- 10 minut w temperaturze 100 st. Celsjusza.
Herbata ziołowa
Wsyp 3-4 czubate łyżki stołowe ziół na litr naparu. Herbatę parzymy przez około 5- 10 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
Herbata owocowa
Wsyp 4-5 czubatych łyżeczek suszu na litr naparu. Herbatę zaparzaj przez około 10- 12 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
Zakończenie
Właściwości herbat -najczęściej zadawane pytania – starałam się na nie odpowiedzieć.
Jeżeli masz jakieś wątpliwości, czy dodatkowe pytania – koniecznie napisz.
A teraz zapraszam na filiżankę dobrej herbaty. Jakiej herbaty? takiej , która Ci najlepiej smakuje
0 komentarzy